Projekti

Svi projekti

Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za mala i srednja preduzeća u zemljama zapadnog Balkana-faza 2

Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za mala i srednja preduzeća u zemljama zapadnog Balkana-faza 2

Uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA, 20. septembra 2017. godine ozvaničen je početak implementacije druge faze projekta “Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za mala i srednja preduzeća u zemljama zapadnog Balkana”, koji se realizira na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

U okviru trogodišnjeg regionalnog projekta, JICA Konsultanti pružit će tehničku pomoć za uspostavljanje sistema mentoring usluga, pripremu i realizaciju obuke u učionici i obuke na radnom mjestu za mentore i trenere mentora. Planirano je da se razvije sistem evaluacije i sistem razmjene informacija među mentorima u BiH, finansijska podrška za organizaciju tri (3) obuke u Japanu, finansijska podrška za promociju sistema mentoring usluga u BiH, finansijska podrška za učešće na centralnim koordinacijskim sastancima i radionicama za kreiranje institucionalnog okvira. U implementaciji projekta učestvuju i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta. Zahvaljujući učešću u prvoj fazi projekta, SERDA ima 9 osposobljenih mentora i u prethodnom periodu je besplatna mentoring podrška pružena za oko 100 malih i srednjih preduzeća.

Program mentoringa predstavlja novi oblik podrške malim i srednjim preduzećima, koji se bazira na iskustvima Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA). Besplatan program mentoringa podrazumijeva 50 sati mentoring procesa u periodu od šest mjeseci, koji se na ravnomjeran i na najoptimalniji način raspoređuju, a na osnovu utvrđene dijagnoze i stanja potreba firmi kao korisnika mentoring usluga. Mentor je vodič i pomoćnik klijentu, od trenutka kada otkriju problem na početku saradnje, do tačke kada pronađu najoptimalnije rješenje problema.