Sarajevska makroregija

O nama

Sarajevska makroregija

Sarajevska makroregija (SMR) jedna je od pet ekonomskih regija u Bosni i Hercegovini (BiH). Prostire se na području oba bosanskohercegovačka entiteta, a obuhvata teritoriju 32 općine/opštine. Zauzima površinu od 8.699,9 km², što predstavlja 17% ukupne površine BiH.

Na području SMR živi oko 700.000 stanovnika, od čega je 50.3% žena i 49.7% muškaraca. Gustoća naseljenosti je oko 80 stanovnika po kvadratnom kilometru. Najveća koncentracija stanovništva je na području Sarajeva, glavnog grada BiH. Radno sposobnih stanovnika u SMR je 466.628, od čega je zaposleno njih 133.959.

Područje SMR-a bogato je šumom, ljekovitim biljem, termalnim izvorima, te izvorištima mineralne i pitke vode. Raspolaže značajnim energetskim potencijalima i potencijalima za razvoj industrije. SMR ima turističku tradiciju i resurse za razvoj zimskog, zdravstvenog, sportskog i kongresnog turizma, kao i značajan ljudski i obrazovni potencijal. Zahvaljujući brojnim izvorima termo-mineralne vode, regija je poznata i po banjsko-rehabilitacijskom turizmu.

Prirodno bogatstvo, tradicija, znanje i iskustvo, postojeći kapaciteti, ponuda finansijskih i poslovnih usluga, trgovine i lake industrije, te postojanje domaćih i međunarodnih visokoškolskih institucija, nove tehnologije i prisustvo internacionalnih kompanija, ovu regiju zapravo čini geostrateškim i upravnim centrom BiH.

Vizija sarajevske ekonomske makroregije

Makroregija Sarajevo je ekonomska regija koja će, putem održivog ekonomskog razvoja, pružiti svojim građanima kvalitetniji i perspektivniji život i koja će biti primjer dinamične razvojne regije u svim aspektima poslovnog, edukativnog, kulturnog i sportskog života.

Makroregija Sarajevo je lider u procesu integracije Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.