Vijesti

Arhiva vijesti

JICA trening trenera za SERDA mentore

U okviru regionalnog projekta “Uspostavljanje i promocija mentoring usluga za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike u zemljama Zapadnog Balkana-faza 2“, koji se implementira uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA, 5. i 6. jula 2018. godine  održan je trening trenera za SERDA mentora. Obuka je realizirana kako bi se poboljšali kapaciteti postojećih mentora te osposobili kao treneri po metodologiji JICA. Predavač na ovom treningu bio je JICA team leader Takashi Kimura. 

JICA trening trenera za SERDA mentore thumb thumb

OJT trening podrazumjeva da trener i mentor posjećuju zajedno kompaniju i na licu mjesta pruže konkretne savjete i ukažu na ključne elemente standardizovane mentorske aktivnosti. Također, treneri podstiču mentore da koriste različite metode u toku razgovora sa klijentom. Cilj je da OJT treneri olakšaju razgovor sa klijentom i da mentori zaista nauče da koriste postojeće metode i alate za mentorstvo.

Dvodnevni trening je samo dio aktivnosti koje se realiziraju u okviru trogodšnjeg projekta  "Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za mala i srednja preduzeća u zemljama Zapadnog Balkana" - faza 2, na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije, a u čijoj realizaciji učestvuje i SERDA.

Zahvaljujući učešću u prvoj i drugoj fazi projekta, SERDA ima 16 osposobljenih mentora, te je u prethodnom periodu besplatna mentoring podrška pružena za oko 100 malih i srednjih preduzeća.