Projekti

Svi projekti

SReST – Društveno odgovorni „slow food“ turizam u Dunavskoj regiji

SReST – Društveno odgovorni „slow food“ turizam u Dunavskoj regiji

Trajanje

01.01.2024. - 30.06.2026.

Budžet

1.540.470,00 EUR

Opis projekta

SReST projekat implementira se u okviru INTERREG programa za Dunavsku regiju sa fokusom na Specifični cilj 3.3. Socio-ekonomski razvoj kroz baštinu, kulturu i turizam. Projekat će pomoći ruralnim područjima da postanu ekonomski otpornija i privlačnija većem broju turista. Istovremeno će se baviti razlikama između razvijenijih održivih odredišta Evropske unije i izazovima povezanim s migracijama i iseljavanjem stanovništva. Kroz projekat će se promicati biološka raznolikost, gastronomska baština i lokalna kultura. Cilj je proširiti turističku ponudu i promovisati „slow food“ turizam koji poštuje lokalne tradicije i običaje. Na taj način, SReST teži ka otvaranju novih radnih mjesta i poticanju poljoprivrednog rasta, te društvenih promjena usmjerenih ka održivijoj budućnosti, naročito u području turizma.

CILJ

Glavni cilj SreST projekta jeste promovisanje „slow food“ turizma u dunavskom regionu i povećanje zapošljivosti ranjivih grupa pružanjem rješenja zasnovanih na inovativnoj metodologiji „slow food-a“ koja omogućava valorizaciju agrobiodiverziteta i gastronomskog naslijeđa, kao i pravednu raspodjelu ostvarenih koristi, uključujući dobrobit lokanih zajednica.

REZULTATI

SReST projekat rezultirat će uključenjem dodatne 21 organizacije u pilot aktivnosti, čime će se unaprijediti njihova sposobnost u valorizaciji agrobiodiverziteta i društveno odgovornog „slow food“ turizma. Razvijat će se rješenja za kreiranje turističkih itinerera, uključivanje ranjivih grupa i valorizacija agrobiodiverziteta u depopulacijskim područjima. Detaljne upute i podrška pružit će se malim i srednjim preduzećima i nevladinim organizacijama, uz pomoć SReST platforme za ekosistem znanja i inovacija. Na taj način će se podržati razvoj strategija i pravnih okvira za održivi „slow food“ turizam. Tokom projektnog perioda, 10 partnera iz Mađarske, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine će poduzeti različite aktivnosti i inicijative usmjerene na promociju „slow food“ turizma i unapređenje društveno-ekonomskog razvoja regije.

Partneri

Vodeći partner:

  • Općina Postojna (PO), Slovenija

Projektni partneri:

  • Ekonomski Univerzitet u Bratislavi (EUBA), Slovačka
  • Institut za održivi razvoj (NATIVA), Slovenija
  • Poljoprivredna zadruga Otok Krk (PZ OK), Hrvatska
  • Komunalno društvo Dubašnica d.o.o., Hrvatska
  • Vlada okruga Hajdú-Bihar (HBMÖ), Mađarska
  • Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA), Bosna i Hercegovina
  • Turistička organizacija regije Zapadna Srbija (TOZS), Srbija
  • Udruženje građana “Vedrina Polimlja”, Srbija
  • Nevladino udruženje Kisele vode, Crna Gora

Kontakti

Aida Džamalija Duran, e-mail aida@serda.ba

Ajla Isović, e-mail ajla@serda.ba

Više informacija na https://interreg-danube.eu/projects/srest