Vijesti

Arhiva vijesti

„SReST“ PROJEKAT JE ZVANIČNO POČEO PRVIM SASTANKOM U OPĆINI POSTOJNA, SLOVENIJA

Projekt „SReST“ službeno je započeo kick-off sastankom čiji je domaćin bio vodeći partner projekta, Općina Postojna iz Slovenije. Sastanak je označio zvaničan početak ove transformativne inicijative. Pored SERDA-e, koja je ujedno i partner iz Bosne i Hercegovine, sastanak je okupio partnere iz još šest zemalja - Slovenije, Slovačke, Hrvatske, Mađarske, Srbije i Crne Gore. Postavio je temelje dinamične razmjene ideja i ekspertize u razvoju održivog turizma kroz očuvanje poljoprivrednog biodiverziteta i promociju „slow food“ koncepta (koncept „spore hrane“).

„SReST“ PROJEKAT JE ZVANIČNO POČEO PRVIM SASTANKOM U OPĆINI POSTOJNA, SLOVENIJA thumb thumb thumb thumb thumb thumb

Sastanak je poslužio kao platforma za iznimno vrijednu razmjenu znanja između partnera. Predstavljeni su primjeri dobrih praksi, ali su prezentirani i izazovi s kojima će se partneri suočiti u okviru projekta „SReST“. Neke od prepoznatih prepreka uključivale su nedostatak radne snage, smanjen interes za lokalnu poljoprivredu, kao i ograničeno znanje i svijest o principima „slow food-a“.

Osim projektnih partnera, sastanku je prisustvovalo i nekoliko javnih zvaničnika, što podcrtava transformacijski potencijal projekta „SReST“. Dubrovka Kalin, generalna direktorica Direktorata za turizam pri Ministarstvu privrede, turizma i sporta Republike Slovenije, održala je uvodno izlaganje ističući značaj autentičnosti u turističkoj ponudi, zagovarajući prelazak sa masovnog turizma na jedinstvena turistička iskustva bazirana na kulturnoj baštini i gastronomiji.

Načelnik Općine Postojna, Igor Marentič, osvrnuo se na izazov privlačenja tranzitnih turista i produžetak posjeta malim ruralnim mjestima.

Kick-off sastanak bio je prilika i da SERDA promoviše svoje uspješne priče i inicijative socijalno odgovornog slow-food turizma implemtirane na području Kantona Sarajevo i Općine Fojnica u okviru projekata „Katunski putevi“, „Ruralni turizam u planinskim destinacijama“ i „Challenge to Change“.

Najbolje prakse Koruške kao inspiracija za partnere SReST projekta

Studijska posjeta, kao primjer dobre prakse, u regiji Koruške pružio je projektnim partnerima praktična iskustva i uvid u prakse „slow food-a“. Vođeni „slow-food“ ekspertima, učesnici su se upoznali sa konceptom, organizacijom i metodama rada ove vrste turizma u regiji.

Tokom obilaska partneri su uronili u bogate kulinarske tradicije i održive prakse regije Koruške, stičići vrijedne uvide i inspiraciju za vlastita rješenja unutar projekta SReST.

O projektu:

Projekt SReST, implementiran u okviru programa Interreg Dunav 2021-2027 i sufinansiran od strane Evropske unije, ima za cilj promovisati i unaprijediti ekološku održivost u turizmu i potaknuti ekonomski prosperitet širom Dunavskog regiona.

Fokusirajući se na očuvanje biodiverziteta, gastronomske baštine i njegovanje lokalnih identiteta, SReST nastoji obogatiti turističku ponudu i promovisati koncept "slow food" turizma. Ovaj pristup podrazumijeva aktivno uključivanje posjetilaca u istraživanje gastronomskih tradicija i jačanje veza sa zajednicama koje ih štite. Sveobuhvatni cilj je stvaranje novih mogućnosti zapošljavanja, povećanje ekonomske otpornosti ruralnih područja, te poticanje društvene transformacije prema održivijoj budućnosti.

Ukupna vrijednost projekta je 1.540.470,00 EUR od čega je 1.232.376,00 EUR kontribucija Evropske unije, dok je 308.094,00 EUR finansijsko učešće projektnih partnera.