Vijesti

Arhiva vijesti

U Sarajevu održan međunarodni sastanak projekta „Culinary Trail -Kulinarska staza etničke i domaće kuhinje u Dunavskom regionu “

Četvrtog novembra 2025. godine u Sarajevu održan je međunarodni sastanak u okviru projekta „ Culinary Trail -Kulinarska staza etničke i domaće kuhinje u Dunavskom regionu “, koji ima za cilj očuvanje, promociju i razvoj etničke i lokalne kulinarske baštine zemalja Dunavske regije.

U Sarajevu održan međunarodni sastanak projekta „Culinary Trail -Kulinarska staza etničke i domaće kuhinje u Dunavskom regionu “ thumb

Domaćini i suorganizatori događaja bili su Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Gradska razvojna agencije Istočnog Sarajeva RAIS , uz podršku vodećeg  partnera projekta School of Advanced Social Studies (SASS) iz Slovenije. Događaj je okupio predstavnike partnerskih institucija iz više zemalja Dunavske regije, uključujući akademske, razvojne i poslovne organizacije koje zajednički rade na stvaranju Dunavske kulinarske rute (Danube Culinary Trail).

Tokom sastanka predstavljeni su rezultati dosadašnjih aktivnosti i diskutovano je o narednim koracima u razvoju transnacionalne strategije zaštite i promocije kulinarske baštine. Poseban fokus bio je na digitalizaciji, brendiranju i održivosti kulinarske rute, kao i na novim modelima poslovanja koji povezuju gastronomiju i turizam.

 

U okviru radnih sesija razmatrane su teme:

·         razvoja Dunavske etničke kulinarske rute (ARoTT) i iskustava korisnika,

·         izrade Strategije za zaštitu i razvoj etničkog i lokalnog kulinarskog naslijeđa,

·         planiranja Culinary Heritage festivala s malim riječnim brodovima

·         pokretanja Centra za demonstraciju i obuku u okviru Culinary Trail brenda,

·         te izrade paketa alata za održivost i kapitalizaciju projekta.

 

Predstavnici partnerskih organizacija  istakli su važnost međusektorske saradnje i razmjene znanja u očuvanju gastronomske raznolikosti regije.Projekat „Culinary Trail “ ima za cilj povezati kulturno naslijeđe, održivi turizam i lokalni razvoj, stvarajući prepoznatljiv brend kulinarske baštine Dunavske regije.Ovim sastankom Sarajevo je još jednom potvrđeno kao važno mjesto za regionalnu saradnju u oblasti inovacija, turizma i očuvanja kulturnog identiteta.

#CulinaryTrail #DanubeRegion #EUProjects #RegionalCooperation #Innovation #CulturalHeritage #SustainableTourism #Sarajevo