Projekti

Svi projekti

Challenge to Change

Challenge to Change

Trajanje

21.11.2016. - 31.05.2022.

Budžet

Ukupni budžet 5,3 miliona EUR

Opis projekta

U okviru projekta uspostavljen je Challenge fond koji je dostupan mikro, malim i srednjim preduzećima sa područja Bosne i Hercegovine i Švedske, kao i startup-ima sa inovativnim idejama, proizvodima ili uslugama koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH. Za potencijalne korisnike iz kategorije startup-a predviđen je maksimalni iznos granta od 10.000 EUR, dok korisnici iz kategorije mikro, malih i srednjih preduzeća mogu računati na podršku u maksimalnom iznosu do 30.000 EUR. Potencijalni aplikanti su morali obezbjediti minimalno 50% vlastitog učešća od ukupne vrijednosti projekta.

Partneri

  • Razvojna agencija RS - RARS
  • Region Ostergotland, Istočna Švedska

Projekat je realizovan uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini. 

Kontakti

REZULTATI

U okviru projekta objavljeno je 6 javnih poziva na koje je pristiglo 3.164 aplikacije, od toga je 179 korisnika granta uspješno realiziralo svoje projekte. Ovi korisnici grantova su finansijski podržani sa €3.746.067 uz angažovanje vlastitog učešća u ukupnom iznposu od €6.805.258. Zahvaljujući ovom projektu otvoreno je skoro 700 radnih mjesta.