Vijesti

Arhiva vijesti

Šefica Odjela za razvojnu saradnju Ambasade Švedske u BiH Eva Smedberg posjetila SERDA-u

U prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA, 09. decembra 2021. godine održan je sastanak sa šeficom  Odjela za razvojnu saradnju Ambasade Švedske u BiH Evom Smedberg i Program Officer Amilom Ibričević.

Šefica Odjela za razvojnu saradnju Ambasade Švedske u BiH Eva Smedberg posjetila SERDA-u thumb

Tom prilikom predstavnice Ambasade su informisane o organizaciji rada naše agencije, kao i najznačajnijim dosadašnjim projektima. Fokus razgovora je bio na realizaciji projekta Challenge to Change (C2C) za čiju realizaciju je Ambasada Švedske / Sida izdvojila oko 5,3 miliona eura, a koji SERDA implementira od 2016. godine.

Tokom prezentacije rezultata projekta, između ostalog istaknuto je da su  u okviru 6 poziva pristigle 3164 aplikacije, što potvrđuje veliku zainteresovanost bh.privrednih subjekata za korištenje Challenga fonda za sufinansiranje inovativnih poslovnih ideja.  Trenutno su obuhvaćena 183 korisnika, za čiju realizaciju iz Challenge fonda je ugovoreno 3,9 miliona eura, a planirano vlastito učešće korisnika je oko  7,5 miliona eur. Ukupna planirana investicija za odobrene projekte će iznositi oko 11 miliona eur.

Također, zahvaljujući podršci Challenge fonda realizacijom odobrenih projekata predviđeno je oko 700 novih radnih mjesta, te omogućen izlazak na nova tržišta u Švedskoj, Danskoj, UK, Švicarskoj, Italiji…kao i zemljama iz okruženja.

Predstavnice Ambasade Švedske u BiH izrazile su zadovoljstvo s obzirom na dosadašnje postignute rezultate i veoma su ohrabrene činjenicom da u našoj zemlji postoje inovativne i kreativne kompanije koje su pokazale veliki interes za podršku Challenge fonda.

Nakon sastanka, organizovana je i posjeta korisnicima C2C, kako bi se upoznali sa konkretnim rezultatima odobrenih projekata, ali i njihovim iskustvima tokom implementacije.