Vijesti

Arhiva vijesti

ALAT ZA SAMOPROCJENU E-SPREMNOST U MALIM I SREDNJIM PREDUZEĆIMA

Posljedice pandemije koronavirusa (COVID-19)  su ozbiljno pogodila sva mala i srednja preduzeća (MSP) u Bosni i Hercegovini. Uzimajući u obzir ogromnu nastalu štetu po ekonomiju i radnike u privatnom sektoru, podrška privatnim preduzećima je neophodna za održavanje ekonomije u životu.

ALAT ZA SAMOPROCJENU E-SPREMNOST U MALIM I SREDNJIM PREDUZEĆIMA

Shodno tome Westport Consulting u partnerstvu sa SERDA-om, a uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), Balkanski ured, proveli su istraživanje o upotrebi IKT-a u malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini, u periodu od septembra 2020. do marta 2021.

Cilj istraživanja je bio analizirati upotrebu IKT alata, posebno e-poslovanja, online promocije, prodaje i kućne dostave proizvoda MSP-a, uticaja COVID-19 na MSP, itd. Konsultanti projektnog tima su kao finalni rezultat istraživanja razvili alat za spremnost na IKT (e-spremnost) malih i srednjih preduzeća koji je dostupan na ovom linku.

Ideja koja stoji iza ovog alata je da mala i srednja preduzeća provedu samoprocjenu e-spremnosti za digitalnu ekonomiju. Alat istražuje tri nivoa analize: IKT infrastrukturu, opću procjenu IKT sposobnosti u preduzećima, analiza potrebe za obukom i ocjenu zrelosti tržišta i okruženja.

E-spremnost će malim i srednjim preduzećima biti od pomoći kako bi odredili stepen spremnosti sudjelovanja u digitalnoj ekonomiji.