Projekti

Svi projekti

JAČANJE I PROŠIRENJE MENTORSKE PORŠKE ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA NA ZAPADNOM BALKANU – ( faza 3)

JAČANJE I PROŠIRENJE MENTORSKE PORŠKE ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA NA ZAPADNOM BALKANU – ( faza 3)

Trajanje

01.01.2022. - 31.12.2024.

Opis projekta

Regionalni projekt JAČANJE I PROŠIRENJE MENTORSKE PORŠKE ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA NA ZAPADNOM BALKANU – ( faza 3), realizira se uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji,  od januara 2022. do januara 2025. godine. Cilj projekta je da su uspostavi struktura implementacije Mentorske podrške u svakoj zemlji i regionalna saradnja, a samim tim da se poboljša kvalitet, pokrivenost i održivost Mentorske usluge. Neke od predviđenih glavnih aktivnosti su :

  • Revidirati i dopuniti Priručnik za pripremu  i Priručnik za implementaciju mentoring usluge
  • Uspostaviti standarde kvalifikacija za Mentore i trenere, te razviti procedure certifikacije
  • Razviti metodologiju kontrole kvaliteta i mjerenja efektivnosti
  • Obučite mentore za korištenje KAIZEN smjernica  i internacionalizaciju
  • Razviti identitet brenda širom regiona (koncept brenda, logo i drugi vizuelni elementi, slogan, smjernice za brend, itd.)
  • Razviti organizacioni okvir za regionalnu koordinaciju
  • Razviti i upravljati ICT platformom

Poseban fokus je na aktivnostima u cijlu unapređenje kapaciteta postojećih mentora, širenje mreže mentora na području cijele Bosne I Hercegovine te obezbjeđivanja održivosti projekta nakon treće faze projekta.

Ovo je jedini projekt JICA koji ima regionalni karakter i u čijoj implementaciji učestvuju i Razvojna agencija Srbije, Ministarstvo ekonomije Crne Gore, Agencija za promociju poduzetništva Republike Makedonija – APERM. Koordinator projekta za BIH je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, a kao partneri učestvuje Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA. S obzirom na dosadašnje iskustvo naše agencije u realizaciji prve dvije faze Projekta, raspoloživost kapaciteta, SERDA nastavllja da pruža tehničku pomoć Federalnom ministarstvu u cilju efikasnije realizacije projektnih  aktivnosti u okviru Projekta na području Federacije BiH.  Trenutno na području Federacije BIH je 26 aktivnih mentora od čega je 11 mentora iz SERDA. Također, SERDA raspolaže sa 7 trenera za obuku u učionici  i 7  trenera za obuku na radnom mjestu.

Partneri

Zemlje partneri su: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija. 

Kontakti

Sanela Dževlan (sanela@serda.ba)