Projekti

Svi projekti

CulinaryTrail-Kulinarska staza etničke i domaće kuhinje u Dunavskom regionu

CulinaryTrail-Kulinarska staza etničke i domaće kuhinje u Dunavskom regionu

Trajanje

01.01.2024. - 30.06.2026.

Budžet

Interreg Funds : 1.819.652,80 EUR Partnersko kofinansiranje: 454.913,20 EUR Ukupni budžet projekta: 2.274.566,00 EUR

Opis projekta

Projekat „Kulinarska staza“, podržan od Interreg Danube programa sa fokusom na specifični cilj 3.3, snažno naglašava etničko i lokalno kulinarsko naslijeđe u Dunavskom regionu, uključujući vinogradarstvo. Ciljan je na geografski udaljene i nerazvijene zajednice, nudeći značajne ekonomske mogućnosti za ruralna područja i mala naselja. Projekat koristi kulinarsko naslijeđe za revitalizaciju turizma, promovira lokalni ekonomski razvoj, stvara mogućnosti za zapošljavanje i potiče štedljive i društvene inovacije. Sarađujući sa manjinama i marginalizovanim grupama na osnovu starosti, pola, invaliditeta, itd., projekat nastoji da unaprijedi kulturnu raznolikost i inkluzivnost.

CILJ

Projekat ima za cilj unaprjeđenje povezanosti i saradnje između turističkih destinacija, usluga, proizvoda i zainteresovanih strana u Dunavskom regionu. Ključni ciljevi uključuju prikupljanje, digitalizaciju i zaštitu kulinarske kulturne baštine; razvoj transnacionalne kulinarske staze sa multimedijalnim iskustvima; stvaranje transnacionalnih strategija za zaštitu i razvoj etničke i lokalne kulinarske baštine; uspostavljanje zajedničkog centra za demonstraciju i obuku; implementaciju modula za izgradnju kapaciteta; i razvoj transnacionalnih akcionih planova i zajedničkog centra za inovacije i politike.

REZULTATI

Projekat Kulinarska staza značajno će doprinijeti implementaciji EUSDR-a razvojem i testiranjem tri rješenja u sedam pilot aktivnosti. Uključujući 27 prekograničnih organizacija i jačajući institucionalne kapacitete 250 organizacija, projekat će aktivno uključiti različite ciljne grupe, doprinoseći razvoju turizma kao značajnog faktora za udaljene ruralne zajednice. Ključni rezultati projekta uključuju digitalni katalog kulinarskog naslijeđa, transnacionalne kulinarske staze, zajedničke centre za obuku i strategije za održivi turizam. Projekat je spreman da smanji društvene razlike, promoviše inovacije i stvori održivu korist za zajednice koje učestvuju u Dunavskom regionu.

 

Partneri

SASS, School of Advanced Social Studies

SERDA, Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA

REDASP, Regionalna razvojna agencija za Šumadiju i Pomoravlje

REGLO, Research Centre “Regional and Global Development

RAIS, Gradska razvojna agencija Istočnog Sarajeva City 

RDA BKP, Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije

CUAS, Carinthia University of Applied Sciences – non-profit limited liability company

HRC, Private Professional College HRC Culinary Academy Bulgaria, Ltd

VELEGS, Polytechnic “Nikola Tesla” in Gospić

EDHANCE+, Edhance Plus o.p.s.

BCCI, Budapest Chamber of Commerce and Industry

SEZ, STEINBEIS 2I GMBH

ARoTT, Romanian Association for Technology Transfer and Innovation

NUSTPB, National University of Science and Technology POLITEHNICA Bucharest

Rudolfovo – Science and Technology Centre Novo mesto

TUKE, Technical University of Kosice

“Ion Creanga” Pedagogical State University from Chisinau

LC Vivat Lex, Public organisation “Lawyers Club “Vivat Lex”

FIŠ, Faculty of Information Studies in Novo mesto

Kontakti

culinary.trail@fuds.si 

Facebook 

LinkedIn

YouTube Channel

Kontakt u BiH:Amela Ikić Suljagić amela@serda.ba