Projekti

Svi projekti

CircleMED - Testiranje rješenja cirkularne ekonomije za zelenu tranziciju mediteranskog područja

CircleMED - Testiranje rješenja cirkularne ekonomije za zelenu tranziciju mediteranskog područja

Trajanje

01.01.2024. - 30.09.2026.

Budžet

1.854.529,97 EUR

Opis projekta

Evropski projekat CircleMED ima za cilj pretvaranje evropskog mediteranskog prostora u teritorije zasnovane na kružnoj ekonomiji, podržavajući razvoj principa cirkularne ekonomije na teritorijalnom nivou.

CircleMED ima za cilj da se pozabavi općim nedostatkom svijesti i razumijevanja, u različitim sektorima civilnog društva, o potencijalnom doprinosu cirkularne ekonomije promociji održivog razvoja. Kulturne barijere, nedostatak kapaciteta industrije za procjenu internih kompetencija i mreže za optimizaciju procesa i sprječavanje rasipanja, neadekvatne informacije od javnih vlasti i pristup odozgo prema dolje, samo su neki od razloga zašto cirkularnoj ekonomiji još uvijek nedostaje integrirani ekonomski pristup na lokalnim teritorijama.

CircleMED projekat će testirati, demonstrirati i implementirati rješenja za teritorijalni razvoj cirkularne ekonomije, uključujući univerzitet, industriju, vladu, građanstvo: takozvani okvir četverostrukog inovacionog heliksa.
Svaki akter teritorijalnog okruženja: građanstvo, industrija i vlada, biće adresiran sa specifičnim i ciljanim upitima i aktivnostima, kako bi se osigurao najrelevantniji doprinos projekta za razvoj rješenja cirkularne ekonomije na teritorijalnom nivou. Zahvaljujući pristupu sa više aktera koji se temelji na „razmjeni znanja” umjesto „transfera znanja”, projekt će aktivno promovirati inkluzivne pristupe upravljanja o učešću građana, prijenos praksi i alata (posebno digitalnih) za industriju, te stvaranje mrežnih sistema – “hubova” – da uče kroz eksperimentisanje, da izgrade kapacitete i promovišu inicijative koje olakšavaju skaliranje kružnih rješenja, da kreiraju prenosive procese i rješenja za kružnu ekonomiju sa učešćem.

Aktivnosti će se implementirati tokom 30 mjeseci trajanja CircleMED-a, ali cilj je stvoriti dugotrajan utjecaj na uključene regije.

Partneri

Vodeći partner:

Univerzitet u Torinu (UNITO), Italija

Projektni partneri:

Agencija za razvoj okruga Larnaca i Famagusta (ANETEL), Kipar

Tehnološka korporacija Andaluzije (CTA), Španija

Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA), Bosna i Hercegovina

Privredna i industrijska komora Var (CCI VAR), Francuska

Bugarsko udruženje za reciklažu (BAR), Bugarska

Centar za istraživanje i tehnologiju (CERTH) - Institut za hemijske procese i energetske resurse (CPERI), Grčka

Kontakti

Zvanični e-mail projekta:

circlemed@interreg-euro-med.eu

Kontakt SERDA:

Zlatan Saračević

zlatan@serda.ba