Vijesti

Arhiva vijesti

Završna konferencija u okviru projekta SOLICRIS

Dana 30.01.2020. godine održana je završna konferencija u Grazu, Austrija, a u okviru projekta SOLICRIS (program Evropa za građane 2014-2020). Tema konferencije je bila Blackout (potpuni nestanak struje).

Završna konferencija u okviru projekta SOLICRIS

Ono na što stručnjaci diljem Evrope već dugo upozoravaju se dogodilo 10. 01. 2019. godine - niz poremećaja i događaja uzrokovao je da se frekvencija mreže u evropskoj elektroenergetskoj mreži spusti na kritičnu vrijednost ispod 50 Hz. U najgorem slučaju, takav je poremećaj mogao dovesti do nestanka struje u cijeloj Evropi. U skladu s tim, 2019. godine u Austriji su održane dvije opsežne krizne vježbe pod nazivom Helios 2019 and Eisenerz 2019, kako bi se vježbalo umrežavanje i koordinirano djelovanje u slučaju djelimičnog ili potpunog nestanka struje. Na ovoj konferenciji, domaćini iz pokrajine Štajerska podijelili su svoja iskustva sa štajerskim i austrijskim vježbama i predstavili prve posljedice za zajednice i stanovništvo .

SERDA je kao partner na projektu učestvovala na konferenciji, gdje je prezentovan rad Agencije, te iskustva i zaključci dobijeni tokom implementacije projekta i organizacije radionice u Sarajevu. Pored SERDA-e, na konferenciji su pristustvovali partneri iz Austrije, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Italije.

Projekat SOLICRIS ima za cilj razvijanje mreže solidarnosti između općina, regionalnih vlasti, organizacija civilnog društva i građana u kriznim vremenima. Na osnovu detaljne diskusije i analize 7 identifikovanih kriznih sektora (prirodne nesreće, sigurnost / terorizam, političke krize, ekonomske krize, socijalne krize, zdravstvene krize, međunarodni krizni oblici), partneri projekta su radili na razvoju akcija i planova solidarnosti i upravljanja kriznim situacijama. Projekat je trajao od 01.02.2018. do 31.01.2020. godine.