Vijesti

Arhiva vijesti

Zatopljavanje odnosa između VE i Bjelorusije

Bjelorusija, jedina zemlja na evropskom kontinentu koja nije članica Vijeća Evrope, mogla bi ponovno uživati status specijalnog gosta, saopćeno je u srijedu u Strasbourgu.

Andrea Rigoni, izvjestitelj za ovu zemlju u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) predložit će bjeloruskoj parlamentarnoj delegaciji ponovno uspostavljanje statusa specijalnog gosta koji je bio ukinut 1997. godine.

Šveđanin Goeran Lindblad, koji se vratio iz četverodnevne posjete Bjelorusiji, izjavio je "da se pokušalo s izolacijom, ali da to nije išlo", pa će prijedlog Andree Rigoni "omogućiti da započne dijalog kako bi se odgovorilo na napredak ostvaren u toj zemlji".

Dva parlamentarca su navela oslobađanje svih političkih zatvorenika i formiranje savjetodavnih vijeća koja omogućavaju dijalog između civilnog društva i vlasti.

Oni su i dalje zabrinuti zbog slobode udruživanja i okupljanja, naglasivši da je bitna sloboda medija, javio je AFP.

Status specijalnog gosta uveo je PSVE kako bi pomogao državama da objedine uvjete potrebne da bi postale potpune članice Vijeća Evrope.

Ovaj status omogućava parlamentarcima da sudjeluju u aktivnostima skupštine, ali bez prava glasanja.

Bjeloruski parlament je uživao status specijalnog gosta od 1992. do 1997. godine, ali je ukinut 1997. godine, a zahtjev za ulazak u Vijeće je zamrznut.

(Fena)