Vijesti

Arhiva vijesti

Započela implementacija projekta SOLICO, u okviru programa Evropa za građane

Dana 06. i 07. jula 2021. održan je početni sastanak partnera na projektu SOLICO (puni naziv: Uključenost i uloga javnih vlasti, civilnog društva i volontera u kriznim vremenima, kao i međunarodna solidarnost - učenje iz pandemije koronavirusa), finansiran od  Evropske unije u okviru programa Evropa za građane.

Započela implementacija projekta SOLICO, u okviru programa Evropa za građane

Partneri su razgovarali o načinu realizacije projektnih aktivnosti, organizacije radionica u svakoj od država partnera, budžetu, pravdanju troškova, itd. Također, potpisan je Partnerski sporazum između SERDA-e i Ureda pokrajinske vlade Štajerske za kulturu.

Projekat SOLICO razvijen je kako bi stvorio platformu i osnovu za diskusiju, identifikaciju i razmjenu iskustava, poboljšanja i konkretnu međunarodnu i lokalnu solidarnost pred najvećom zdravstvenom krizom u posljednjih 100 godina - koronavirusom. U svim evropskim zemljama javne uprave, organizacije civilnog društva, kao i volonteri i građani, prikupili su široka iskustva (pozitivna i negativna) oko upravljanja razvojem pandemije, o upravljanju krizama, upravljanju volonterskom podrškom i solidarnosti na lokalnom nivou. S projektom SOLICO ova iskustva i stručnost na lokalnom nivou treba prikupiti, raspravljati i čuvati kao dobru praksu za buduće upravljanje krizama i solidarne akcije.

Tokom niza radionica u svim partnerskim zemljama, predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti, organizacije civilnog društva i građani podijelit će svoja iskustva i prakse za sve tri faze upravljanja pandemijama, kolekcije dobrih praksi će se odvojiti i raspravljati na evropskom nivou tokom završne konferencije koja će osigurati  održivi učinak rezultata izvan partnerskih organizacija.

Trajanje projekta je 24 mjeseca, a pored SERDA-e, vodeći partner na projektu je Ured pokrajinske vlade Štajerske za kulturu, Evropu i sport (Austrija), a ostali partneri dolaze iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Slovenije, Kosova, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Ukupan budžet projekta je 156.240,00 EUR (305.579,00 KM).