Vijesti

Arhiva vijesti

ZA IZGRADNJU IGMANA I BJELAŠNICE DO 2025. GODINE PREDVIĐENO 207 MIL. EUR

Biznis plan za područje Igmana - Bjelašnice, na osnovu kojega bi ove olimpijske planine već za četiri do 10 godina trebalo da postanu vodeći zimski turistički i rekreativni centri u jugoistočnoj Evropi, prezentiran je danas (21.01.2008.) u Sarajevu.
Plan je uradila francuska konsultantska kuća ORGALIS /BCEOM, a investitori izrade projekta, koji je koštao milion KM, jesu Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, općine Trnovo, Hadžići i Ilidža, firma ZOI `84 Sarajevo, Sarajevska regionalna razvojna agencija - SERDA i Turistička zajednica Kantona Sarajevo.
Kako je istaknuto na konferenciji za novinare upriličenoj nakon prezentacije, da bi se ostvarili svi ciljevi iz plana, odnosno implementirale sve aktivnosti, predviđena su ulaganja od 207 miliona EUR do 2025. godine. Najveći intenzitet ulaganja predviđa se za period 2010.-2014. do kada je potrebno investirati oko 135 miliona EUR.
Investicije se vezuju za projekte na Babinom dolu, Malom polju i Velikom polju i između ostaloga podrazumijevaju izgradnju dodatnih hotelskih i smještajnih kapaciteta, nabavku opreme za razvoj tih centara, izgradnju parkinga, biznis centra, zdravstvenog i prehrambenog centra, proširenje i adaptaciju postojećih ski-područja, izgradnju ski-liftova i objekata za iznajmljivanje opreme, te drugih sadržaja.
U ovoj prvoj fazi, kako je istaknuo ministar privrede Kantona Sarajevo Abid Šarić, prikupljaju se ponude potencijalnih ulagača i ne zna se još precizno kada će radovi otpočeti, ali je sigurno da će investicije biti i privatne i javne. Također očekuje se da će prihodi od turizma na Igmanu i Bjelašnici do 2014. iznositi 7,5 miliona EUR.
Preuzeto sa www.ekapija.com