Vijesti

Arhiva vijesti

VIJEĆNICA IZ SAN SEBASTIANA POSJETILA GORAŽDE

Članovi Španske humanitarne organizacije SOS Balkanes već nekoliko sedmica borave u Goraždu, gdje aktivno rade na projektu uređenja i ponovnog stavljanja u funkciju dječije igraonice Plavi cvijet. Radovi teku planiranom dinamikom. Na nedavno održanom sastanku sa Načelnikom Općine Goražde prof. Mustafom Kurtovićem, Irene Cormenzane, inicijator ovog projekta i predsjednica organizacije SOS Balkanes, najavila je mogućnost dolaska vijećnice iz San Sebastiana gđe. Ainoha Beoale u Goražde. Razlog njenog dolaska jeste posjeta članova SOS Balkanesa i uviđaj u to kako teku radovi na uređenju pomenutog objekta, ali i analiza mogućnosti realizacije novih projekata na području Općine Goražde.
Tako je u srijedu 16.07.2008. delegacija San Sebastiana, predvođena gđom. Aionha Beaolom stigla u naš grad. Već u četvrtak 17.07.2008. upriličen je zvanični sastanak sa Načelnikom Općine Goražde prof. Mustafom Kurtovićem.
Na sastanku je razgovarano o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Općini Goražde, aktivnostima i projektima na kojima se radi, projektu obnove Plavog cvijeta, radu SOS Balkanesa na području Goražda, ali i predstojećem XI Internacionalnom Festivalu prijateljstva Goražde 2008. Načelnik je prije svega vijećnicu informisao o trenutnoj ekonomskoj situaciji u Općini Goražde, sistemu rada u organima uprave, projektima na kojima se radilo u saradnji sa SERDOM, UNDP-om, GAP-om, potom projektima educiranja državnih službenika, uvođenje ISO standarda u rad općinskih službi za upravu i mnogim drugim bitnim pitanjima koji se odnose na našu lokalnu zajednicu. On je također izrazio zahvalnost, u ime građana Goražda, za svu podršku i saradnju Općini San Sebastian, kao i SOS Balkanesu, koji su proteklih godina pružili veliku podršku i pomogli u realizaciji brojnih projekata na području Općine Goražde.
U znak zahvalnosti i odavanja priznanja za sav trud i rad koji je uložila u proteklom periodu, predsjednici SOS Balkanesa gđi Ireni Cormenzane Općina Goražde dodjelila je i najveće priznanje Zlatnu Plaketu
Vijećnica iz San Sebastiana gđa. Ainoha Beoala u toku sastanka govorila je o geopolitičkom položaju San Sebastiana, vladajućoj političkoj strukturi i radu Općinskog vijeća San Sebastian, kao i značaju koji ima organizacija SOS Balkanes kada je u pitanju koordinacija i saradnja Općine Goražde i Općine San Sebastian. Ona je naglasila da SOS Balkanes uživa puno povjerenje Općine San Sebastian, kada je u pitanju preporuka i odabir projekata, kao i realizacija istih, a naročito onih koji se realizuju na području Općine Goražde. Osim razgovora o projektu uređenja Plavog cvijeta na sastanku je razgovarano o mogućnostima realizacije novih projekata. Načelnik Općine Goražde naglasio je značaj realizacije projekta uvođenja grijanja i ventilacije u Gradskoj dvorani u Goraždu, te istakao kako se nada da će i Općina San Sebastian finansijski pomoći realizaciju istog. Razgovarano o mogućnostima iznalaženja sredstava za realizaciju pomenutog projekta , čija vrijednost iznosi oko 60 000 KM. Budući da uskoro počinje XI Internacionalni Festival prijateljstva i ove godine učešće će uzeti predstavnici Španije, a biće to grupa klovnova i žonglera iz Barcelone. Na kraju sastanka razmjenjeni su i pokloni uz želje da će se prijateljski odnosi i saradnja ove dvije općine nastaviti i ubuduće.