Vijesti

Arhiva vijesti

Veceras iz Švicarske stiže drugi konvoj sa preostalom opremom za Trebevicku žicaru

Veceras u kasnim nocnim satima u Sarajevo stiže drugi konvoj sa preostalom opremom za Trebevicku žicaru. Konvoj koji se sastoji od 18 kamiona a u kojem se nalaze dijelovi demontirane žicare krenuo je jucer u jutarnjim satima iz švicarskog Graechena. O ovome je izvjestio gradonacelnika Sarajeva Aliju Behmena ambasador Švicarske u BiH NJ.E. Andre Schaller na današnjem sastanku u Gradskoj upravi predstavnika Grada, Agencije SERDA i Švicarske ambasade u BiH. Transport dijelova žicare iz Graechena odvija se uz pomoc švicarske vojske, a kada konvoj stigne dijelovi žicare bit ce uskladišteni u EUFOR-ovoj bazi u Butmiru. Prvi konvoj stigao je u Sarajevo 15. novembra.

„Iako je bilo planirano da se obimna oprema demontirane žicare iz Švicarske u Sarajevo transportuje u cetiri konvoja, odluceno je da se iskoriste vremenski uvjeti bez jakih sniježnih padavina i kompletna oprema transportuje u dva nešto veca konvoja“ naglasio je na sastanku švicarski ambasador.

Ambasador je takoder dodao kako u švicarskoj javnosti vlada veliko interesovanje o ovoj donaciji Sarajevu što svjedoce i dvije švicarske televizije koje prate drugi konvoj i namjeravaju prirediti reportažu i dokumentarni film o revitalizaciji Trebevicke žicare.

Gradonacelnik Behmen i ovu je priliku iskoristio da u ime Grada i gradana Sarajeva zahvali prijateljskoj Švicarskoj konfederaciji na ovoj znacajnoj donaciji kao i svim ostalim partnerima koji su se odlucili da pomognu ovaj projekat, prije svega Delegaciji Evroopske komisije u BiH. „Ove rijeci velike zahvalnosti prenijet cu i vašim medijima kada stignu u Sarajevo“, dodao je na kraju gradonacelnik.

Radovi na rekonstrukciji i izgradnji žicare trebali bi poceti polovinom naredne godine, a njihov završetak i stavljanje žicare u funkciju u 2013. godini.