Vijesti

Arhiva vijesti

Uz podršku JICA-e u Beogradu održan sastanak partnera u projektu Jačanje i proširenje mentorske podrške MSP na Zapadnom Balkanu

U okviru treće faze Projekta “JAČANJE I PROŠIRENJE MENTORSKE PODRŠKE ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA NA ZAPADNOM BALKANU “ koji se realizira uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA, 17. i 18. novembra 2022. godine u Beogradu je održan Overall Coordination Meeting OCM, sastanak partnera u projektu gdje su predstavljene dosadašnje aktivnosti, kao i planovi za narednu godinu.

Uz podršku JICA-e u Beogradu održan sastanak partnera u projektu Jačanje i proširenje mentorske podrške MSP na Zapadnom Balkanu thumb

Predstavnici Srbije, Bosne I Hercegovine, Crne Gore, su razmijenili dosadašnja iskustva i izazove s kojim se suočavaju, te  istakli značaj mentoring usluge kao novog oblika podrške MSP u zemljama Zapadnog Balkana. Posebno je naglašen značaj podrške JICA eksperata u uspostavljanju standardizirane usluge mentoringa u svim zemljama partnerima projekta. Također, istaknuta je i potreba za dodatnim jačanjem kapaciteta mentora i širenja mentorske mreže, te promocija ove usluge kako bi MSP prepoznala i dobila kvalitetnu neophodnu pomoć u prevazilaženju trenutnih problema u poslovanju.

Također, razgovarano je o mogućnostima međusobnog povezivanja kompanija u cilju konkretnije saradnje i razvoja poslovanja. Trenutno na području Federacije BIH je 26 aktivnih mentora od čega je 11 mentora iz SERDA. Naša agencija od 2010. godine aktivno učestvuje u svim fazama JICA projekta, te s obzirom na dugogodišnje iskustvo, SERDA pruža i tehničku podršku Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta u realizaciji projektnih aktivnosti na području Federacije BIH.