Vijesti

Arhiva vijesti

Uspostavljena regionalna radna grupa u okviru projekta ENERGEIA

http://ceppei.ba/bos/images/stories/Faruk%20Energ.jpg Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA je 11. februara u okviru projekta" ENERGEIA-Uspostava preduzeća u oblasti energije na području Mediterana" uspostavila regionalnu radnu grupu.

Članovi regionalne radne grupe predstavnici su Federalnog ministarstva industrije, energije i rudarstva, Elektrotehničkoga fakulteta Sarajevo i Udruženja proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora. Na prvom sastanku članovima regionalne radne grupe predstavljen je projekat ENERGEIA, plan rada regionalne radne grupe, kao i dosadašnje aktivnosti koje su proveden u okviru projekta. Na sastanku su prezentovane PEST i SWOT analiza sektora obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini. Do kraja februara 2014. godine biće pripremljena i CAME analiza sektora obnovljivih izvora energije u BiH. Cilj je da se kroz analizu sektora obnovljivih izvora energije definišu problemi u ovom sektoru, te u narednom periodu implementacije projekta odrede smjernice za pomoć malim i srednjim preduzećima u sektoru obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini.

Projekat ENERGEIA odobren je u okviru EU programa za Mediteran MED, a realizira ga 8 partnera iz Italije, Španije, Portugala. Francuske, Malte i BiH. Bh. partner je Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA.