Vijesti

Arhiva vijesti

Uspješno provedena edukacija za osoblje muzeja: Inkluzivnost i vidljivost za održivi kulturni razvoj"

Grad Sarajevo ponosno objavljuje uspješnu provedbu edukacije za osoblje muzeja pod okriljem projekta "Inkluzivnost i vidljivost za održivi kulturni razvoj – IVA", koji je dio šire inicijative "Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan" (CC4WBs).

Uspješno provedena edukacija za osoblje muzeja: Inkluzivnost i vidljivost za održivi kulturni razvoj"

 „Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan“ (CC4WBs) je projekat koji podržava UNESCO, a finansira Evropska unija s ciljem podsticanja dijaloga na Zapadnom Balkanu, ali i jačanja kulturnih i kreativnih sektora za povećan društveno-ekonomski uticaj.

Edukacija je održana od 5. do 7. juna 2024. godine u prostorijama Olimpijskog muzeja Sarajevo, okupivši predstavnike institucija partnera Grada Sarajeva, Glavnog grada Podgorice, Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, Gradskih muzeja Sarajevo, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine te Muzeja i galerija Podgorice.

Dinamična edukacija nije samo obuhvatila osnovne teorijske koncepte; sudionici su se duboko uronili u široki spektar tema poput historijata i prava osoba s invaliditetom, inkluzije, asistivne tehnologije te pristupa različitim društvenim grupama. Kroz interaktivni program, sudionici su imali priliku ne samo usvojiti teorijsko znanje o inkluzivnosti, već i aktivno primijeniti svoje spoznaje kroz praktične vježbe i dinamične diskusije. Ovaj pristup omogućio je sudionicima da dublje razumiju temeljne koncepte inkluzije te da steknu praktične vještine koje će moći primijeniti u svakodnevnom radu u muzejskom sektoru.

Poseban naglasak stavljen je na važnost stvaranja inkluzivnog okruženja u muzejima kako bi se osiguralo da kulturna baština bude dostupna svima. Prezentacije Planova Inkluzivnosti dodatno su obogatile program, pružajući praktične smjernice za implementaciju inkluzivnih praksi u svakodnevni rad muzeja.

Ovaj događaj ne predstavlja samo još jednu edukaciju; on je korak naprijed ka stvaranju kreativnijeg, inkluzivnijeg i održivijeg kulturnog sektora na Zapadnom Balkanu. Sudionici su ne samo stekli nova znanja i vještine, već su postali ambasadori inkluzivnosti u svojim institucijama, pridonoseći unapređenju kulturnih praksi i kreativnih industrija u regiji.