
Dana 16. jula 2025. godine, u Udruženju ProReha u Vogošći, uspješno je održan Info dan i Dan karijere u okviru pilot aktivnosti „Mladi kuhari s invaliditetom angažovani u slow-food turizmu na području Kantona Sarajevo“. Događaj je organizovan u saradnji Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA, kao projektnog partnera u EU projektu „Društveno odgovorni slow-food turizam u Dunavskoj regiji – SReST“, koji se implementira kroz Interreg Danube program, i Udruženja za profesionalno osposobljavanje osoba s invaliditetom ProReha.
Cilj pilot aktivnosti jeste osnaživanje i podrška zapošljavanju mladih osoba s invaliditetom kroz pružanje stručne edukacije i praktičnog rada u oblasti pripreme slow-food jela, s posebnim fokusom na inkluziju, održivost i očuvanje lokalne gastronomske tradicije. Deset polaznika uključeno je u proces intenzivne obuke koja obuhvata teorijske i praktične radionice, kroz koje su stekli znanja i vještine iz kulinarstva, koristeći lokalne sastojke s područja Bjelašnice i Nišićke visoravni.
Događaj je započeo uvodnim obraćanjima predstavnika SERDA-e i Udruženja ProReha, uz kratku prezentaciju projekta, njegovih ciljeva, dosadašnjih aktivnosti i ostvarenih rezultata. Prisutni su imali priliku da se upoznaju s konceptom pilot aktivnosti, načinom organizacije obuke, te širim značajem uključivanja osoba s invaliditetom u sektor ugostiteljstva kroz slow-food pristup.
U nastavku programa, mladi kuhari s invaliditetom su, uz mentorstvo renomiranih bosanskohercegovačkih kuhara, pripremali i predstavljali raznovrsna jela bazirana na tradicionalnim receptima i savremenim tehnikama, uključujući jela s mikropovrćem, jestivim cvijećem i autentičnim lokalnim namirnicama. Praktična demonstracija njihovih znanja i vještina bila je ujedno prilika za neformalno karijerno umrežavanje, kroz razgovore s prisutnim predstavnicima HoReCa sektora, te različitih organizacija i institucija koje podržavaju zapošljavanje osoba s invaliditetom.
SERDA tim izražava zahvalnost svim partnerima, kuharima i, prije svega, izuzetnim mladim polaznicima koji su pokazali posvećenost, talenat i entuzijazam. Ovaj događaj predstavlja važan korak ka izgradnji inkluzivnog tržišta rada i daljoj promociji slow-food potencijala Kantona Sarajevo.