Certificiranje HACCP Menadžera – Savjetnika za zdravstvenu ispravnost hrane, kao odgovor na potrebe tržišta
Uručeni certifikati za osamnaest novih HACCP menadžera
U BiH do sada certificirano 68 „HACCP menadžera“
U organizaciji firme Bio-Base d.o.o. iz Sarajeva, konzultantske kuće za implementaciju HACCP sistema, u suradnji s partnerima TUV Adria d.o.o. (certifikacijske kuće iz Njemačke) i Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA-e danas je održano svečano uručenje certifikata za osamnaest novih HACCP menadžera – Savjetnika za zdravstvenu ispravnost hrane.
Prisutnima se, između ostalih, obratio mr. Abid Šarić, Ministar privrede KS, Osman Dr. Kapetanović, načelnik sanitarne inspekcije KS, Muamer Peljto, direktor TUV Adria, Slaviša Čeranić, projekt manager u SERDA-i.
„Nadam se da će novi HACCP menadžeri znanja koja su usvojili na seminarima što prije upotrijebiti, posebno iz hitnosti potreba tržišta koje u posljednje vrijeme naročito zahtjeva implementaciju sistema koji će ih približiti regulativi EU“, istakao je ministar privrede Abid Šarić uz čestitke novim certificiranim menadžerima.
„HACCP sistem dobija na važnosti u posljednje vrijeme sve više, jer smo svjedoci mnogih problema vezanih za ispravnost hrane, prije svega iz razloga odgovornosti prema konzumentima, a dalje i prema pozicioniranju i plasiranju proizvoda na domaća i strana tržišta. Kontrola zdravstvene ispravnosti hrane je zakonska obaveza regulirana „ Zakonom o hrani“ i „ Zakonom o veterinarstvu „ , a implementacijom HACCP sistema smo bliže evropskim i svjetskim standardima“, napomenula je u svom obraćanju i uz čestitke HACCP konzultant i trener Esada Nuhbegović.
Izvršni direktor i PR Bio-Base d.o.o.Belinda Vazda podsjetila je da je ovo do sada sedmi završeni ciklus seminara za zvanje HACCP managera. Bio-Base d.o.o u suradnji s partnerima, certificirao je do sada 68 mendžera, osobosobljenih za kontrolu hrane u BiH. Planovi Bio-Base d.o.o. u narednom periodu su nastavak edukacija, od kojih je sljedeća planirana već za 18.-22. februar 2008.g. i organiziranje edukativnih radionica po većim gradovima širom BiH.
Naime, zbog sve većeg nepovjerenja potrošača u ono što se konzumira i jede kao i masovnijih trovanja hranom u posljednje vrijeme, neophodan je ozbiljniji pristup kontroli kvalitete hrane i njenoj zdravstvenoj ispravnosti, po principima HACCP-a. Time se preventivno izbjegavaju svi mogući rizici vezani za zdravlje potrošača.
HACCP Menadžer - novo je zvanje koje se stiče dokvalifikacijom ili prekvalifikacijom postojećih i novih uposlenika. Ovim novim zvanjem stvara se pozitivno okruženje za provođenje zakonom propisanih mjera („Zakona o hrani“ i „Zakona o veterinarstvu“) .
Tržište je deficitarno ovim zvanjem .
Za ovim stručnim usavršavanjem i novim zvanjem, pored privrednika i fizičkih lica, sve više raste i interes javnih i državnih službi. To su na posljednjim edukacijama, inicijativom Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, svojim prisustvom potvrdili i sanitarni inspektori Kantona Sarajevo.
Naglaš
Sviđa Vam se ovaj članak?
Podijelite ga na društvenim mrežama.