Vijesti

Arhiva vijesti

Uručeni certifikati za 17 novih mentora koji su osposobljeni uz podršku JICA

U okviru projekta "Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za mala i srednja preduzeća u zemljama Zapadnog Balkana" - faza 2, koji se realizuje uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), 23. aprila 2018. godine uručeni su certifikati za 17 novih mentora koji će pružati besplatnu mentoring podršku malim i srednjim preduzećima na području Federacije Bosne i Hercegovine. Certifikate je uručio federalni ministar razvoja,  poduzetništva i obrta Amir Zukić, predstavnica JICA tima Chine Koga i direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA Ševkija Okerić.

Uručeni certifikati za 17 novih mentora koji su osposobljeni uz podršku JICA thumb

Osposobljeni mentori su kandidovani iz Tešanjske razvojne agencije, Razvojne agencije Zavidovići, ALDI Goražde, Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona, Razvojne agencije Žepče, INTERA Mostar i Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA.

Ispred Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona, certificirana su dva mentora za podrucje Unsko-sanskog kantona, Samir Jodanović i Ada Lipovača.

Program mentoringa predstavlja novi oblik podrške malim i srednjim preduzećima, koji se bazira na iskustvima Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA). Besplatan program mentoringa podrazumijeva 50 sati mentoring procesa u periodu od šest mjeseci, koji se na ravnomjeran i na najoptimalniji način raspoređuju, a na osnovu utvrđene dijagnoze i stanja potreba firmi kao korisnika mentoring usluga.

Projekt "Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MSP u zemljama Zapadnog Balkana" - faza 2, je trogodišnji projekt regionalnog karaktera i realizira se na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

U implementaciji projekta učestvuju i Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA. Zahvaljujući učešću u prvoj fazi projekta, SERDA ima 9 osposobljenih mentora i u prethodnom periodu je besplatna mentoring podrška pružena za oko 100 malih I srednjih preduzeća.