Vijesti

Arhiva vijesti

UN i EU pozdravili radikalnu promjenu američkog stava o klimi

Glavni pregovarači Ujedinjenih nacija i Evropske unije o klimi izrazili su zadovoljstvo zbog radikalne promjene američkog stava na prvome međunarodnom skupu o ovoj temi otkako je na vlast došao predsjednik Barack Obama.

Predstavnici 22 zemlje, među kojim su i glavni svjetski emiteri plinova s učinkom staklenika, SAD, Kina i Indija, kao i Evropska unija, zaključili su u petak dvodnevne neformalne razgovore u Tokiju o pripremi samita UN-a o klimi, koji će se održati u decembru u Kopenhagenu.

"Uvjeravam vas da je došlo do duboke promjene u tonu nove američke administracije", izrazio je zadovoljstvo Artur Runge-Metzger, glavni pregovarač EU-a o klimatskim promjenama, na konferenciji za štampu.

Na skupu u Tokiju, američki zvaničnici su prvi put nakon što je Obama došao na vlast sa svojim stranim kolegamara zgovarali o klimatskim promjenama, javio je AFP.

Najviši zvaničnik UN-a zadužen za pitanje klime Yvo de Boer je istaknuo da Obama želi "djelovati na međunarodnom planu", kako bi se postigao sporazum u Kopenhagenu.

Nova američka administracija je odredila Todda Sterna kao svoga glavnog pregovarača o klimi.

On je učestvovao u pregovorima koji su 1997. godine doveli do Protokola iz Kyota, koji je prvi put pozvao narode da se angažiraju na smanjivanju emitiranja plinova s učinkom staklenika, među kojim je i CO2, odgovoran za klimatsko zagrijavanje.

Bivši predsjednik George W. Bush odmah je po dolasku na vlast 2001. godine odlučio da ne ratificira sporazum iz Kyota, ocijenivši da je preskup za američku ekonomiju.

(Fena)