Vijesti

Arhiva vijesti

U Trebinju održan forum za traženje partnera za program prekogranične suradnje između BiH i Crne Gore

Trebinjski hotel Leotar 28.01.2008. ugostio je sudionike foruma za traženje partnera za program prekogranične suradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Obje zemlje su potencijalni kandidati za pristup u Europsku uniju i imaju pristup ovim sredstvima u okviru ovog programa koji je predviđen da traje 2007.-2013. godine.
Uvodnu riječ ispred Direkcije za Europske integracije imao je Branimir Gojković dok je ispred sekretarijata Crne Gore Darko Kasalica objasnio osnovne smjernice i mjere koje je sekretarijat za Europske integracije Crne Gore poduzeo u okviru ovog programa kao i dalje korake koji će se poduzimati u Crnoj Gori.
Na ovom skupu ispred regionalne razvojne Agencije SERDA govorio je Dragiša Marek, a ispred REDAH-a direktor Agencije Ivan Jurilj. Projekciju ovog programa predstavio je Geo Abbinik ispred EU CORIN –a i uzgred je predstavio i dalje korake kao i konkretne mjere pomoći koje će oni nastaviti pružati. Prvi poziv za projekte planiran je da se objavi u narednim mjesecima, a to znači da već sada partneri sa obje strane granice moraju zajednički koordinirati i sinkronizirano djelovati kako bi pripremili projektne prijedloge te aplicirali za grant sredstva, navodi se u saopćenju REDAH-a za eKapija.ba.
Fokus foruma bila je realizacija direktne komunikacije između potencijalnih partnera.
Ovom skupu je prisustvovalo oko 150 učesnika koji su bili podijeljeni u četiri grupe. U prvoj grupi su bili partneri sa projektnim idejama vezanim za ekologiju u drugoj su bili partneri sa projektima vezanima za lokalne inicijative, u trećoj su bili partneri sa projektima vezanima za područje MSP dok su u četvrtoj bili partneri sa projektnim prijedlozima vezanima za turizam.
Realizacija ovog programa je važan korak ka putu za Europsku uniju i cilj ovih programa je da se na konstruktivan način razvija regionalna suradnja koja će doprinijeti gospodarskom rastu i stabilnosti u svim zemljama u regionu.
Programi prekogranične suradnje realiziraju se dodjelom grantova EU za zajedničke projekte.