Vijesti

Arhiva vijesti

U Sofiji održan četvrti projektni sastanak u okviru projekta DIGITRANS

Predstavnik Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA učestvovao je četvrtom projektnom sastanku u okviru projekta Digitalne transformacije u Dunavskom regionu DIGITRANS. Sastanak je održan u Sofiji, 25. i 26. septembra 2018. godine, a domaćin sastanka je bio St Kliment Ohrdiski Univerzitet u Sofiji.

U Sofiji održan četvrti projektni sastanak u okviru projekta DIGITRANS thumb thumb

Na sastanku je predstavljen koncept specijalističkih treninga za mala i srednja preduzeća, kako bi se ojačali kapaciteti malih i srednjih preduzeća za razvoj novih digitalnih biznis modela. Ovi treninzi će biti organizovani u svim partnerskim regijama i obuhvatit će pružanje usluge treninga za 400 malih i srednjih preduzeća kroz online i face-to-face konsultacije i radionice.

Projekat traje 30 mjeseci i ima za cilj da stvori pojednostavljenu metodu, alat podrške digitalnim transformacijama, trening platformu prilagođenu regionalnim potrebama, dva pilot inkubatora, kao i zajedničku saradnju partnera.

SERDA je uključena u projekat kao pridruženi partner te će dobre prakse i stečena znanja korstiti u radu sa start-up i malim i srednjim preduzećima, a kako bi se ojačale njihove kompetencije i konkurentnost na tržištu.

Vodeći partner na projektu je MFG Inovativna agencija za medije i kreativne industrije Baden-Württemberg iz Njemačke, a ostali partneri su Herman-Hollerith - Istraživački Centar/Reutlingen Univerzitet (Njemačka), Böblingen Distrikt (Njemačka), Rumunska istraživačka grupa za korporativne finansije (Rumunija ), Petru Maior Univerzitet  Alumni Association (Rumunija), Fakultet za računarske i informacione tehnologije Univerziteta Ljubljana (SIovenija), Tovarna Podjemov Poduzetnički inkubator (Slovenija), Fakultet za informatiku Univerzitet Zagreb (Hrvatska), Tehnološki inovativni centar Međimurje (Hrvatska), Sofia Univerzitet  "St. Kl. Ohridski", Fakultet za matematiku i informatiku (Bugarska), ITD Ltd., Sofia (Bugarska), Univerzitet Debrecen, Fakultet za biznis i ekonomiju (Mađarska), MAG PRAKTIKUM neprofitna Ltd. (Mađarska), Univerzitet Beča, Fakultet za računarske nauke, Istraživačka grupa inžinjeringa  (Austrija), ITG Inovativni servis Salzburg (Austrija).

Projekat je finansiran iz Interreg Dunavskog programa, koji je jedan od 15 programa iz Interreg V B transnacionalne saradnje Evropske unije za programski period 2014. - 2020. Ovaj program pokriva teritorije 14 zemalja, i to: devet članica Evropske unije (Slovenija, Hrvatska, Austrija, Slovačka, Češka Republika, Mađarska, Rumunija, Bugarska, južni dijelovi Njemačke), kao i pet zemalja koje nisu članice EU (BiH, Srbija, Crna Gora, Moldavija i dijelovi Ukrajine).