Vijesti

Arhiva vijesti

U SERDA-i održan susret bosanskohercegovačkih ICT firmi sa švicarskom organizacijom ICT-Berufsbildung Schweiz

Švicarska organizacija ICT-Berufsbildung Schweiz je u oviru svoje mini-balkanske turneje 24. i 25. aprila 2017. godine boravila u Sarajevu, a u cilju sagledavanja mogućnosti saradnje švicarskih i bosanskohercegovačkih ICT firmi , kao i saradnje u oblasti školovanja u ICT sektoru .

ICT-Berufsbildung Schweiz ( VET organizacija za ICT) nacionalna je organizacija iz Švicarske koja radi na razvijanju novih obrazovnih profila, ovisno o ekonomskim potrebama , u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija. ICT-Berufsbildung djeluje kao posrednik između vlade i privrede u pogledu stručne obuke , te obrazovne programe razvija zajedno sa kompanijama na osnovu ekonomskih potreba i unutar pravnog okvira Vlade Švajcarske.

Domaćini ICT-Berufsbildung Schweiz bili su MarketMakers projekat- kojeg finansira Švicarska vlada i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA- kao projektni kofacilitator. U okviru dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini, gosti iz Švicarske su obišli i imali sastanke sa predstavnicima BIT Aliance, HUB387, Vanjskotrgovinske komore BiH. U prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA 25. aprila im je upriličen susret sa IT firmama iz svih dijelova naše zemlje sa kojima su razmijenili informacije i iskustva u vezi sa edukativnim sistemima i modelima u BiH i Švicarskoj, te razgovarali o načinima za prevazilaženjeproblema nedostatka dovoljnog broja kvalitetnih uposlenika u ICT industriji.