Vijesti

Arhiva vijesti

U SERDA-i održan Program 1 Projektne akademije za posljednju grupu uposlenika obrazovnih institucija sa područja Kantona Sarajevo

Od 19. do 23.11.2018. godine u SERDA-i je održan Program 1 edukacije o alatima i potrebnim vještinama za uspješno pisanje, apliciranje i upravljanje EU projektima za posljednju grupu uposlenika obrazovnih institucija sa područja Kantona Sarajevo.

U SERDA-i održan Program 1 Projektne akademije za posljednju grupu uposlenika obrazovnih institucija sa područja Kantona Sarajevo thumb thumb thumb

Na ovaj način je finalizirana prva faza projekta pod nazivom “Jačanje ljudskih kapaciteta, kroz edukaciju na razumijevanju Evropske unije i njenih fondova, te pristupa bespovratnim sredstvima EU, radnika obrazovnih institucija u Kantonu Sarajevo“, koji realiziraju Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA.

Ovu grupu polaznika činili su predstavnici Srednjoškolskog centra Vogošća, Srednje mašinske tehničke škole, Elektrotehničke škole za energetiku, Srednje zubotehničke škole, Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti, Srednje ekonomske škole, Srednje tehničke škole tehnologije, dizajna i multimedije, Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić, Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj „Mjedenica“, Srednje medicinske škole i Željezničkog školskog centra.

Druga faza projekta, koja bi trebalo da se održi u narednoj godini, podrazumijeva da svi polaznici iz obrazovnih institucija sa područja Kantona Sarajevo, koji su prošli Program 1 edukacije (edukacija za uspješno pisanje projekata), prođu i Program 2 edukacije koji se odnosi na uspješnu implementaciju EU projekata. Na taj način bi se u potpunosti ojačali kapaciteti uposlenika obrazovnih institucija za apsorpciju sredstava iz fondova Evropske unije koji su na raspolaganju Bosni i Hercegovini.