Vijesti

Arhiva vijesti

U okviru projekta EUMETAL 2 održani B2B susreti firmi metalske industrije prekograničnog područja BiH i Srbije

B2B susreti firmi metalske industrije prekograničnog područja BiH i Srbije održani su danas u Sarajevu u okviru projekta “Povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i jačanje prekograničnih veza u metalskoj industriji – EUMETAL 2”. Prisustvovali su predstavnici 23 firme iz BIH i 15 iz Srbije.
Današnji B2B susreti su samo dio aktivnosti projekta EUMETAL 2 , koji implementiraju Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA kao vodeći partner iz BiH i Regionalna razvojna agencija Zlatibor kao vodeći partner iz Srbije, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija - BiH .
....
Ukupna vrijednost projekta je 365.432,00 EUR, od čega je Evropska unija finansirala oko 83% u iznosu od 304.070,34 EUR, a preostalih 17% tj. 61.361,66 EUR finansiraju SERDA i RRA Zlatibor.
„Cilj `B2B` susreta jeste uspostavljanje direktnih kontakata i umrežavanje firmi metalske industrije iz BiH i Srbije, razmjena iskustava, te uspostavljanje medđnarodne saradnje i otvaranje novih izvoznih tržišta“, kazala je koordinator na prekograničnom projektu „EUMETAL 2“ Nataša Knežević.
Kneževićeva je istakla da su ovi susreti prilika za prenošenje znanja i iskustva firmi metalske industrije, podržanih u prethodno realizovanom projektu „EUMETAL“.
„Ovim projektom želimo da unaprijedimo konkuretnost malih i srednjih preduzeća iz metaloprerađivačkog sektora i pružimo im podršku da se pojave na tržištu EU“, istakla je Kneževićeva.
Direktor Instituta za edukaciju Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić istakao je da ukupna spoljnotrgovinska saradnja BiH i Srbije nije na zadovoljavajućem nivou, jer se nedovoljno koriste potencijali i mogućnosti.
„Ovo je prilika da u metaloprerađivačkoj industriji napravimo iskorak u obliku saradnje, jer postoje velike mogućnosti“, rekao je Hasić i dodao da je ovo način da se naprave pripreme za približavanje evropskim integracijskim procesima i podigne konkurentska sposobnost ovog sektora, prvenstveno u oblasti malih i srednjih preduzeća gdje postoje veliki potencijali.
Hasić je naglasio da će se i dalje raditi na unaprjeđenju saradnje za zajedničke nastupe na sajmovima i trećim tržištima.
„Izvjestan je oporavak u okviru EU u oblasti automobilske i metaloprerađivačke industrije i ovo je prilika da zajednički radimo i unaprjeđujemo buduću trgovinsku i svaku drugu saradnju BiH i Srbije“, istakao je Hasić.
Predsjednik Nadzornog odbora Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA Njegoš Pavlović istakao je da je cilj Projekta prekogranične saradnje „EUMETAL 2“ stvaranje ambijenta za razvoj malih i srednjih preduzeća i podizanje konkurentnosti cijele sarajevske makroregije i preduzeća koja tu postoje.