Vijesti

Arhiva vijesti

U okviru projekta Connecting Nature održane javne konsultacije

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom organizovane su javne konsultacije o izgledu prve urbane bašte u Sarajevu sa senzornim elementima u sklopu Škole za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje. Pilot projekat Urbane bašte sa senzornim elementima razvijen je u okviru projekta Connecting Nature koji se finansira iz Horizon 2020 programa, a provode ga SERDA i Grad Sarajevo u saradnji sa Općinom Novo Sarajevo i Školom za stručno srednje obrazovanje i radno osposobljavanje.

U okviru projekta Connecting Nature održane javne konsultacije

Konsultacije su održane na jedan zanimljiv, inovativan način, metodologijom Urban Lab-a koja je razvijena u okviru Re-Imagine My Street projekta koji provodi UNDP u saradnji s Gradom Sarajevo, Općinom Centar i Arhitektonskim fakultetom.

Iako je broj učesnika bio ograničen zbog epidemioloških mjera, izražen je veliki interes za učešće u dizajniranju bašte koja je, iako otvorena za sve građane, posebno namijenjena za djecu sa poteškoćama u razvoju i osobe treće životne dobi.

Metodologija nazvana ''Sarajevo process'' razvijena u okviru Connecting Nature projekta također je korištena tokom javnih konsultacija. Korisnici Centra za zdravo starenje, koristeći se jednim elementom Sarajevo procesa pod nazivom ''Memory Work'', dali su svoje refleksije na fotografije na kojima su bili konektovani s prirodom. Cilj vježbe je da se kroz sjećanje na prošlost kada smo bili povezani sa prirodom, inspirišemo za viziju budućnosti. U konkretnom slučaju, zanimljivo izlaganje dvoje korisnika Centra za zdravo starenje poslužilo je kao inspiracija da svi prisutni maštaju i daju svoje ideje za izgled urbane bašte sa senzornim elementima.

Prisutni su imali priliku da birajući slike iz pet kategorija: dodir, miris, izgled, voda, ostalo, predstave svoju viziju dijelova bašte.

Među učesnicima su bili i predstavnici privatnog sektora koji su izrazili želju da budu podrška u fazi implementacije projekta urbane bašte.

Delegacija Grada Ciriha koja je u tom periodu bila u zvaničnoj posjeti Gradu Sarajevu u sklopu saradnje ta dva grada, imala je priliku učestvovati u javnim konsultacijama i povući paralelu sa istim procesom koji se provodi u Gradu Cirihu u procesu urbanog planiranja i urbanih transformacija.

U okviru javnih konsultacija napravljen je i video koji možete pogledati ovdje.