Vijesti

Arhiva vijesti

U Novom Mestu održan prvi događaj u okviru projekta KNOWING IPR

Prvi događaj (kick-off) u okviru projekta KNOWING IPR (Poticanje inovacija u Dunavskoj regiji kroz inženjering i IPR upravljanje/Fostering Innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management) održan je 25.10.2018. godine u Novom Mestu u Sloveniji. Ovaj projekat se realizuje u sklopu INTERREG Dunavskog programa.

U Novom Mestu održan prvi događaj u okviru projekta KNOWING IPR thumb

Cilj Knowing IPR projekta je poboljšanje okvirnih uslova za inovacije u regionu Dunava razvijanjem transnacionalne IPR platforme za znanje. Ova platforma će obezbijediti alat za otvoreni pristup za naprednu analizu prava intelektualne svojine (IPR) i smjernice za poboljšanje i usklađivanje okvira politike intelektualne svojine širom Dunavskog regiona.

Tri međunarodna predavača Dolores Modic, Dalibor Fiala i Markus Abel su na skupu naglasili značaj prava intelektualne svojine u kontekstu društva znanja. Osim toga, na početnom događaju organizovano je nekoliko okruglih stolova o temi ”Izazovi prava intelektualne svojine u automobilskoj industriji” i sa univerzitetskim spinoff-om. Također, na početku kick-off događaja predstavljen je i zvanični promotivni video za projekat Knowing IPR.

26.10.2018. godine svi partneri konzorcijuma Knowing IPR projekta sastali su se na prvom sastanku Upravnog odbora, na kojem su razgovarali o brojnim važnim aspektima projektne implementacije, kao što su: upravljanje projektima, komunikacione aktivnosti, IPR podaci u realnom životu, usluge interakcije, obuka i znanje, Hub, Pilot i evaluacija. Sastanak je također bio dobra osnova za partnere iz konzorcijuma da se bolje upoznaju. Predstavnik Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA, koja je partner u realizaciji KNOWING IPR, prisustvovao je navedenim događajima.