Vijesti

Arhiva vijesti

U Budimpešti održani Drugi sastanak Upravnog odbora projekta KNOWING IPR i Prva radionica za procjenu izazova u oblasti prava intelektualne svojine

Prvu međunarodnu radionicu u okviru  projekta KnowING IPR organizovala je Privredna komora Budimpešte (BCCI) 9. aprila 2019. godine u Budimpešti. Dan prije , osmog aprila, održan je drugi sastanak Upravnog odbora projektnog konzorcijuma KNOWIN IPR projekta u sjedištu BCCI-a.

U Budimpešti održani Drugi  sastanak Upravnog odbora projekta KNOWING IPR i Prva radionica za  procjenu izazova u oblasti prava intelektualne svojine

Glavni cilj projekta KNOWING IPR jeste objediniti i iskoristiti postojeće znanje o inovacijama i povećati mogućnosti za saradnju na osnovu prava intelektualne svojine (IPR). Glavni rezultat projektaKnowledge IPR-a će biti praktično rješenje u vidu Knowing Hub-a, internetske platforme otvorenog pristupa koja omogućava izdvajanje znanja iz patentnih i drugih baza podataka, napredne analitike i obuke za korištenje i upravljanje IPR-om.

Glavni ishod projekta koji se provodi u 15 zemalja jeste slobodno dostupna online baza znanja koja koristi patentne i druge baze podataka, omogućava dubinsko analiziranje i daljnju obuku u upravljanju intelektualnim vlasništvom, olakšava saradnju u segmentu IPR-a, protok informacija, istraživanje trendova i donošenje odluka i inovacijske procese na njima. Kao rezultat projekta biće formulisano prijedlozi  za politiku zaštite prava intelektualne svojine za Dunavski region

Tokom prvog dijela radionice predstavljeni su  dostupni podaci o pravima intelektualnog vlasništva i način njihove obrade, kao i analiza specifično urađena za Mađarsku  te akcijski plan koji sumira aspekte daljnje faze provedbe projekta.

Nakon prezentacija, učesnici su u dali svoj doprinos identifikaciji okvira procijenjenih izazova. Slijedila je moderirana panel diskusija o izazovima IPR-a između predstavnika javnog sektora, preduzeća i organizacija za zaštitu prava intelektualne svojine / poslovne podrške. Svrha ovog panela bila je razmjena mišljenja o mogućim rješenjima za poboljšanje stanja prava intelektualne svojine u Dunavskom regionu.

U panelu su razmatrane slijedeće teme:

• Opšta iskustva sa pitanjima u vezi  prava intelektualnog vlasništva

• Najizazovniji faktori za implementaciju prava intelektualne svojine

• alati za podršku kojim bi se stimulirala inovacija i ohrabrilo korištenje prava intelektualne svojine

• Političke inicijative za stimuliranje korištenje prava intelektualne svojine

• Da li su istraživanja u zemljama Podunavlja orijentisana prema tržištu

·         Broj novih patenata godišnje

·         Načini jačanja kapaciteta intelektualnih prava

• Mišljenja specifična za tržište

• Potrebne vještine u dunavskom regionu za korištenje IPR

• Vrste programa finansiranja za stimuliranje prava intelektualne svojine

• Veza između inovacije i poduzetničke kulture i prava intelektualne svojine

Prednosti uključivanja u fazu implementacije projekta KnowING IPR za preduzeća zainteresovana za ovu temu: praktične i personalizirane informacije o zaštiti prava intelektualne svojine i učešće u predavanjima priznatih stranih stručnjaka.