Vijesti

Arhiva vijesti

U Beogradu prezentirano dosadašnje iskustvo SERDA-e u oblasti mentoringa za MSP

20. septembra 2017. godine u Beogradu je svečano obilježen nastavak projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MSP u zemljama Zapadnog Balkana, faza 2, 2017-2020“, u čijoj realizaciji je jedan od partnera iz naše zemlje i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA. Projekt je regionalnog karaktera i realizirati će se, na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Projekat se odnosi na unapređenje standardizovane usluge mentoringa u ove četiri zemlje, uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA i japanskih eksperata.

„JICA je već duže od 40 godina angažovana na razvoju MSPP u brojnim zemljama svijeta i ima iskustvo od preko 470 projekata, dok je trenutno 30 u toku. Drago nam je da ćemo ovo iskustvo nastaviti da primjenjujemo i u daljem razvoju mentoringa u regionu Zapadnog Balkana. Kroz novu fazu projekta, JICA će uvesti i KAIZEN metod u postojeću uslugu mentoringa sa ciljem da MSP uz kontrolu kvaliteta unaprijede i sopstvenu produktivnost“ – istakao je gospodin Tošijuki Nakamura, generalni direktor Sektora za industrijski razvoj i javnu upravu JICA. Također, dodao je da JICA uvijek naglašava da su međusobno razumjevanje i povjerenje ključ za uspjeh svih projekata, te izrazio zadovoljstvo što će svi učesnici projekta zajednički raditi upravo na kreiranju još boljih uslova za razvoj MSP sektora u ovom regionu.

Direktor Sektora za planiranje i razvoj RAS, Ana Žegarac je istakla da rezultati dosadašnje saradnje govore o značaju projekta navodeći da je istraživanje RAS o značaju mentoring podrške u Srbiji pokazalo da je čak 98% korisnika izrazilo želju da dobije dodatnu mentorsku podršku, a 90% je istaklo da su uz pomoć podrške mentora unaprijedili svoje poslovanje. „U naredne tri godine, uz podršku JICA i saradnju sa regionalnim razvojnim agencijama imamo mogućnost da MSP u Srbiji pružimo unapređenu uslugu mentoringa, i da zajedno sa partnerima ta znanja proširimo i primjenimo i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji.“

Prisutnima su predstavljena i dosadašnja iskustva Sarajevske regionalne razvojne agencije koja je kao jedina razvojna agencija u BIH učestvovala i u prvoj fazi projekta, te uspostavila program mentoringa kao novi oblik podrške malim i srednjim preduzećima. Do sada je ovaj oblik podrše SERDA pružila za oko 100 start up firmi.

Mentoring usluga predstavlja zajednički rad mentora i poduzetnika u cilju prevazilaženja trenutne situacije i nalaženja najpovoljnijih rješenja za buduće poslovanje. Mentori imaju profesionalno iskustvo u oblasti malih i srednjih preduzeća, praktično i teorijski su osposobljeni za pružanje mentorskih usluga, te kao vodič i pomoćnik klijentu pomažu u pronalaženju rješenja za poboljšanje poslovanja i pronalaženju najoptimalnijeg rješenja problema. Besplatan program mentoringa podrazumjeva 50 sati mentoring procesa u periodu od 6 mjeseci koji se na ravnomjeran i na najoptimalniji način raspoređuju, a na osnovu utvrđene dijagnoze i stanja potreba firmi kao korisnika mentoring usluga.