Vijesti

Arhiva vijesti

Trinaest je sretan broj za evropski voluntarizam

Trinaest gradova, trinaest različitih zemalja, trinaest organizacija i jedan zajednički cilj - jačanje volonterstva i širenje solidarnih vrijednosti širom Evrope. Upoznajte projekat ERAS - Evropsku alijansu za volontersku podršku.

Trinaest je sretan broj za evropski voluntarizam

Različite organizacije iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Portugala, Malte, Albanije, Litvanije, Letonije, Hrvatske, Makedonije, Mađarske, Grčke i Bugarske pozabavit će se raznim izazovima volontarizma u Evropi. Svi oni čvrsto vjeruju da je volontiranje presudni dio modernog demokratskog društva i uz njegovanje i poticanje volontarizma i širenje vrijednosti solidarnosti mi kao Evropljani možemo postići velike korake prema razvijenijem, inkluzivnijem i dinamičnijem društvu s kvalitetnim mogućnostima za sve. Implementacija projekta je započela u maju 2021. godine a jedan od partnera na projektu je i SERDA. 

Glavni cilj ERAS projekta je dugoročno partnerstvo trinaest gradova, trinaest različitih zemalja sa zajedničkim ciljem da se poboljšaju uvjeti za razvoj volonterizma u partnerskim zemljama i širom Evrope. Da bi se postiglo da partnerske organizacije zajednički dijele informacije, prakse, znanje i stručnost i promoviraju volonterizam. Oni će osigurati produktivno, informativno i sadržajem bogato okruženje za poticanje rasta i razvoja različitih volonterskih programa.

U naredne dvije godine održat će se devet međunarodnih događaja s ciljem razmjene dobrih praksi, uspostavljanja veza sa relevantnim organizacijama, proučavanja koncepata i efekata volontiranja u različitim zemljama, a također s ciljem promocije volonterizma širom Evrope. Projekt će se baviti raznim vrstama volonterizma. Od volontarizma mladih, volontarizma i pitanja starenja stanovništva, kriznog volontarizma (situacija COVID-19), održivosti volontarizma do evropskih politika o volonterizmu i nacionalnih provedbi odabranih programa. Važna tema koja će se redovno isticati bit će mogućnosti, prakse i ciljevi mehanizma evropskog mehanizma solidarnosti.

Na ERAS komunikacijskim kanalima moći ćete pratiti priče evropskih dobrovoljaca, predstavit će se pregled međunarodnih događaja, različiti programi volontiranja i dobre prakse, rasprave i još mnogo toga. Dobrodošli u lajkanje i praćenje ERAS projekta.

Raznolik sastav partnerstva stvorit će interkulturalno okruženje u kojem će se učesnici upoznati s različitim pristupima, praksama, iskustvima, politikama i drugim aspektima volonterizma. Iskusit će blagodati međunarodnih programa i upoznat će se s relevantnim politikama Unije koje podržavaju te programe i kako evropski građani mogu sarađivati ​​u oblikovanju tih politika.

Za više informacija o ERAS projektu i načinu sudjelovanja u projektnim aktivnostima i događajima kontaktirajte nas na admir@serda.ba, nazovite nas na +387 33 648 686 ili posjetite našu Facebook stranicu ERAS - Evropski savez volonterske podrške.

Projekt ERAS sufinansiran je sredstvima Evropske unije u okviru programa Evropa za građane.