Vijesti

Arhiva vijesti

Trebevicka žicara-radni sastanak

Trebevicka žicara bit ce u prometu prije kraja 2013. godine. Ovo je receno danas na konferenciji za novinare uprilicenoj po završetku prvog dijela radnog sastanka predstavnika Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo, Ekonomskog instituta Sarajevo, IPSA-e, SERDA-e te Delegacije EU sa clanom Uprave skijaškog centra Saas-Fee Graechen Edmonom Offermannom te arhitektom Edwinom Abgottsponom.

Prijatelji iz Švicarske, s Offermannom na celu, odlucni su u namjeri da realiziraju projekt kojim bi Sarajevo ponovo dobilo trebevicku žicaru.

"Prvi put sam se trebevickom žicarom provozao 1990. i kada je srušena postavio sam sebi cilj da je ponovo stavim u funkciju. Mnogo prijatelja je ukljuceno u ovaj projekt i vjerujem da cemo uspjeti", kazao je Offermann koji je oženjen Sarajkom Majom Serdarevic.

Zamjenik gradonacelnika Sarajeva Igor Kamocaji istakao je da su u toku realizacije projekta iz oblasti uredenja rejona žicare, izvedbeni projekt, a uslijedit ce i eksproprijacija.

"Veoma smo zadovoljni dosadašnjim tokom i sve ukljucene strane u potpunosti suraduju", kazao je Kamocaji.

Kada su u pitanju tehnicki podaci, Švicarci vec imaju žicaru uskladištenu i spremnu za transport u Sarajevo te je ona vec u novembru trebala biti prebacena u glavni grad BiH. Medutim, sugerirano im je da, zbog vremenskih prilika, transport obave u aprilu ili maju 2012.

Do tada ce, po najavama, sve biti spremno za ugradnju žicare koja ce, za razliku od one stare, umjesto osam imati 13 stupova.

Po elaboratu koji je usvojilo Gradsko vijece, projekt revitalizacije trebevicke žicare iznosio bi oko 16 miliona KM. Vrijednost opreme koju ce donirati Švicarci je oko devet miliona KM.