Vijesti

Arhiva vijesti

Srbija traga za oko 2 milijarde eura pomoći

Potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić najavio je 11. februara da će vlada ove zemlje uskoro otvoriti do sada najozbiljnije razgovore sa Evropskom unjijom i Svjetskom bankom o finansijskoj podršci, kao i razgovore o proširenju finansijskih aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.
Đelić je potvrdio da je Vlada Srbije već u oktobru pršle godine započela preliminarne pregovore sa Evropskom komisijom o dobijanju 400 miliona eura makroekonomske finansijske podrške, te da će «konačan iznos ove pomoći će biti utvrđen nakon završetka pregovora s MMF-om».
Govoreći o mogućim odgovorima na svjetsku ekonomsku krizu, o čemu je u Beogradu toga dana održana posebna ekspertna konferencija, Đelić je najavio da bi novi kredit od Svjetske banke u iznosu od 300 miliona dolara mogao biti odobren već u aprilu ove godine, na godišnjoj skupštini ove institucije sa sjedištem u Vašingtonu (Washingon).

Trenutni paket pomoći Svjetske banke za Srbiju iznosi 600 miliona dolara, od čega je 400 miliona dolara namijenjeno za izgradnju transevropskog autoputnog Koridora 10, a aranžmani sa MMF-om trenutno iznose 402,5 miliona dolara. Đelić očekuje da bi dogovor o makroekonomskoj finansijskoj podršci Evropske unije trebalo da bude operativan u posljednjem kvartalu ove godine.
Iako se na utvrđivanju stvarnog stanja srbijanske privrede u uslovima globalne krize radi mjesecima, za sada još uvijek nije precizno utvrđenokoliko je Srbiji potrebno novca da bi prevazišla posljedice globalnih ekonomsko-finansijskih poremećaja. Nezvanično se, međutim, govori o finansijskom paketu od 1,2 do dvije milijarde eura.
Krajem prošle godine ukupan vanjski dug Srbije iznosio je oko 20 milijardi eura. Mjereno međunarodnim kreditno-finansijskim aršinima, to nije velika suma, ali u slučaju Srbije čija privreda još uvijek bezglavo baulja u vrtlogu globalnih ekonomskih kretanja, ovoliko zaduženje, po ocjeni ekonomskih stručnjaka, neće biti jednostavno vrati.

Đelić je izjavio da bi se novac koji bi Srbija pozajmila od Međunarodnog monetarnog fonda mogao koristiti isključivo za devizne rezerve i poboljšanje likvidnosti zemlje. Kapitalni projekti i javna potrošnja morali bi potražiti druge izvore finansijske podrške, pojasnio je Đelić.
Dok se u Beogradu vodila ekspertna debata o milijardama eura finansijske podrške i kreditnih aranžmana za makroekonomsku stabilnost Srbije, u Sarajevu se istog dana o mogućim posljedicama globalne ekonomske krize vodila debate na lokalnom novu. Federalni ministar finansija, Vjekoslav Bevanda, održao je 11. februara sastanak sa predstavnicima finansijskog sektora u Federaciji BiH. “Cilj sastanka je bio da se omogući bolje poslovanje komercijalnim bankama u BiH, te da se pozitivno utiče na tretman štediša i korisnika kredita u uslovima globalne finansijske krize”.
...
( reci.ba glasnik )