Vijesti

Arhiva vijesti

Spomenik solunskim dobrov>ljcima

U Sokocu je 27. septembra otkriven spomenik dobrovoljcima iz Prvog svjetskog rata sa područja ove opštine. Čin osveštanja ovog spomen-obilježja, kome je prisustvovao veliki broj potomaka solunskih dobrovoljaca i drugih građana Sokoca, obavio je mitropolit dabrobosanski Nikolaj.
Predsjednik Odbora za izgradnju spomenika Nikola Savčić rekao je da je nekoliko godina vođena aktivnost na prikupljanju podataka o solunskim dobrovoljcima i obezbjeđivanju potrebnih novčanih sredstava. Spomenik je urađen u Umetničkoj livnici «Voždovac» u Beogradu i identičan je onima koji se nalaze ispred crkve «Ružica» na Kalemegdanu i na Srpskom vojničkom groblju «Zejtinlik» u Solunu.
- Na postamentu spomenika su imena 362 dobrovoljca, a do podataka smo došli u arhivima Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i uz pomoć naših aktivista, potomaka solunskih dobrovoljaca. Spisak nije konačan, pa je ostavljen prostor da se upišu dobrovoljci za koje se naknadno dostave vjerodostojni podaci, rekao je Savčić i dodao da su veliku pomoć Odbor za izgradnju pružili opština Sokolac, Srpska pravoslavna crkva i potomci dobrovoljaca.
Načelnik opštine Sokolac Dragan Cvijetić naglasio je da je od zaborava sačuvano patriotsko i plemenito djelo naših predaka iz jednog teškog, ali i herojskog perioda srpske istorije, te da će i ovaj spomenik svedočiti o slobodarskim tradicijama Romanije i Glasinca.
- Svesrdno smo podržali ideju o izgradnji spomenika i iz budžeta opštine za ovaj projekat izdvojili 55 hiljada maraka. Nastaviće se i radovi na uređenju prostora oko spomenika, rekao je Cvijetić.
On je naglasio da Sokolac sada ima spomen-obilježja iz tri sudbonosna perioda svoje istorije. To su spomenik i spomen-kosturnica poginulim borcima iz Drugog svjetskog rata u Parku boraca Romanije, Centralni spomenik poginulim borcima iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, a sada i spomenik solunskim dobrovoljcima.
Vladimir Ševarika, predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918. godine u Republici Srpskoj istakao je da je ovo jedan od važnih događaja u okviru obilježavanja 90. godišnjice proboja Solunskog fronta.
Na svečanosti u Sokocu govori je i Milorad Manić, predsjednik Udruženja potomaka solunskih dobrovoljaca u Srbiji.
U kulturnom programu učestvovali su Svetlana Stević, poznati izvođač srpskih izvornih pjesama iz Beograda, članovi sokolačkog Kulturno-umjetničkog društva «Luča», pjesnici Milanko Borovčanin Romsok i Momir Jolović i guslar Miljan Rađenović.