Vijesti

Arhiva vijesti

Situacija u europskoj automobilskoj industriji

Dvanaest je miliona radnih mjesta u automobilskoj industriji, koja je najveći europski privatni investitor istraživanja i razvoja, a govoreći ekonomskom terminologijom predstavlja prihod od oko 780 milijardi eura.
Automobilska industrija je centralna u prosperitetu Europske unije. EU je najveći svjetski proizvođač motornih vozila, koji proizvodi više od 18 miliona vozila godišnje i skoro trećinu svjetskih putničkih automobila. Ova industrija je veliki poslodavac kvalificiranoj radnoj snazi. Direktno zapošljava više od 2 miliona ljudi, a odgovorna je za oko 12 miliona radnih mjesta. Ključni je pokretač znanja i inovacija, investirajući godišnje više od 20 milijardi eura u razvoj i istraživanje, što je čini najvećim europskim privatnim investitorom u polju istraživanja i razvoja. Uz godišnji prihod od 780 milijardi eura i dodatnu vrijednosti sa preko 140 milijardi eura, ova industrija predstavlja glavnog doprinositelja europskom GDP-u.
Nadalje, ovaj sektor igra centralnu ulogu u nošenju sa ključnim ekonomskim, društvenim i okolišnim izazovima sa kojima se Europa danas suočava, kao što su npr. održiva mobilnost i sigurnost.
...
Automobilska proizvodnja je blisko povezana sa mnogim drugim sektorima. Elektronski, mehanički i električni inženjering, informacione tehnologije, proizvođači čelika, hemije, plastike, metala i gume- ključni su dobavljači automobilske industrije. 20% europskog čelika i 36% proizvodnje aluminija odlazi upravo za automobilsku industriju. Takođe, tu je i značajna prekogranična dimenzija u Europi i širom svijeta. Postoji oko 50 snabdjevača sporednih komponenti za auta širom Europe, te je oko 75% dodane vrijednosti novog auta generirano od takvih snabdjevača. Uslijed ekonomske krize, vrijednost trgovine automobilskim proizvodima unutar Zajednice je sa 360 milijardi eura u 2007. godini pala na 315 milijardi u 2008. Bilo koji pad u ovom sektoru snažno se ogleda i na ostale sektore i sve članice EU.
...
Industrijska proizvodnja u EU naglo je pala za 8.4% u zadnjem kvartalu 2008. Ovaj preokret pogodio je automobilsku industriju naročito jako, a slični trendovi se zapažaju i u povezanim sektorima, poput sektora čelika gdje se očekuje pad potrošnje od 30% u prvom kvartalu ove godine I 16% u drugom kvartalu.
U zadnjem kvartalu 2008. registracija novih automobila u EU opala je u prosjeku od 20%. Prodaja novih putnih automobila pala je za 1.2 miliona u 2008. Tokom januara 2009., europsko tržište putničkih automobila bilo je 27% niže nego godinu prije. Proizvođači komercijalnih vozila čak su i jače pogođeni sa propisima za teška vozila, te bilježe pad od 38 000 u januaru 2008. na 600 u novembru iste godine, što je dvije trećine dnevnih proizvodnih kapaciteta prosječnog proizvođača teških vozila. Dok situacija varira između pojedinih zemalja članica, pad je već zahvatio svako tržište u EU, a svi glavni proizvođači na europskom tržištu su pojedinačno pogođeni.
...
( Izvor www.europa.eu )