Vijesti

Arhiva vijesti

SERDA učestvuje na konferenciji u okviru projekta Connecting Nature

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Grad Sarajevo učestvovali su na konferenciji “Transformacija gradova, poboljšanje kvaliteta života: inovacije primjenom rješenja koja se temelje na prirodi”, koja se održava u A Coruni od 16.05. do 18.05.2018. godine.

SERDA učestvuje na konferenciji u okviru projekta Connecting Nature thumb thumb thumb

Trodnevna konferencija okuplja više od 150 učesnika iz Evrope i Amerike, koji imaju priliku učestvovati na radionicama Samit gradova, EU-Brazil dijalogu i razmjeni dobrih praksi, te vidjeti inovativna rješenja grada.

Konferenciju organizuje Univerzitet A Coruna u okviru projekta Connecting Nature, koji je finansiran iz programa Horizon 2020.

Projekat ima za cilj da riješi probleme urbanih sredina primjenom rješenja koja se temelje na prirodi. Ova rješenja doprinose smanjenju prašine, zagađenja, ugljika i buke, štite i hlade zgrade i  smanjuju rizik od poplava. Projekat implementira konzorcij od 29 partnera. Projektni partneri će formirati zajednicu gradova kako bi ojačali njihove kapacitete, kako bi do 2020. godine postali zdraviji, ekološki evropski gradovi, s boljim životnim uslovima za sve, većom zelenom infrastrukturom i biološkom raznolikošću, poboljšanim kvalitetom zraka i vode, te povećanom socijalnom kohezijom.