Vijesti

Arhiva vijesti

SERDA učestvovala na godišnjem sastanku partnera u okviru projekta Connecting Nature

Predstavnici Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA učestvovali su na drugom godišnjem sastanku partnera u okviru projekta Connecting Nature, koji je održan od 01.10. do 04.10.2019. godine u Malagi.

SERDA učestvovala na godišnjem sastanku partnera u okviru projekta Connecting Nature

Drugi projektni sastanak uključivao je i radionice za partnere i gradove na kojima su razmijenjena znanja, iskustva i prakse u oblasti zaštite okoliša i biodiverziteta u urbanim sredinama. Također, u okviru radionice partneri su imali priliku koristiti alate za razvoj prijedloga rješenja zasnovanih na prirodi, te se na taj način pripremiti za konkretne korake u daljim projektnim aktivnostima.

Domaćin sastanka je bio partner Grad Malaga, koji je organizovao i posjetu četvrti u gradu koja će biti obuhvaćena projektnim aktivnostima, a koje uključuju rad na prijedlogu za razvoj ove četvrti koji će uključiti oživljavanje prostora, podršku „zelenim“ biznisima i unapređenju kvaliteta prostora i života kroz aktivnosti ozeljenjavanja krovova, vrtova, zelenih koridora itd.

Ovaj projekat ima za cilj da riješi probleme urbanih sredina primjenom rješenja koja se temelje na prirodi. Ova rješenja doprinose smanjenju prašine, zagađenja, ugljika i buke, štite i hlade zgrade i  smanjuju rizik od poplava. Projekat implementira konzorcij od 29 partnera. Projektni partneri će formirati zajednicu gradova kako bi ojačali njihove kapacitete, kako bi do 2020. godine postali zdraviji, ekološki evropski gradovi, s boljim životnim uslovima za sve, većom zelenom infrastrukturom i biološkom raznolikošću, poboljšanim kvalitetom zraka i vode, te povećanom socijalnom kohezijom.