Vijesti

Arhiva vijesti

SERDA u Beogradu prezentirala proces mentoringa u firmi HAYAT d.o.o.

U okviru projekta “Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu (II faza)” 14. i 15. novembra 2019.godine u Beogradu je održan sveukupni koordinacijski sastanak projektnih partnera.

SERDA u Beogradu prezentirala proces mentoringa u firmi HAYAT d.o.o.

Sastanku, kojeg je organizovao implementator projekta  Japanska agencija za međunarodnu saradnju JICA, prisustvovali su mentori i predstavnici partnerskih institucija zaduženih za provedbu ovog projekta iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije, kao i predstavnici drugih projekata koji se implementiraju u okviru programa EU, USAID, GIZ itd.

Tokom sastanka predstavljeni su najinteresantniji primjeri mentoring prakse iz zemalja Zapadnog Balkana, a Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA prezentirala je proces mentoringa kojeg  je provela u firmi HAYAT d.o.o. tokom 2019.godine.

Program mentoringa predstavlja novi oblik podrške malim i srednjim preduzećima, koji se bazira na iskustvima Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA). Besplatan program mentoringa podrazumijeva 50 sati mentoring procesa u periodu od šest mjeseci, koji se na ravnomjeran i na najoptimalniji način raspoređuju, a na osnovu utvrđene dijagnoze i stanja potreba firmi kao korisnika mentoring usluga. Mentor je vodič i pomoćnik klijentu, od trenutka kada otkriju problem na početku saradnje, do tačke kada pronađu najoptimalnije rješenje problema.

U okviru trogodišnjeg regionalnog projekta, JICA Konsultanti pružaju tehničku pomoć uspostavljanju sistema mentoring usluga, pripremi i realizaciji obuke u učionici i obuke na radnom mjestu za mentore i trenere mentora. Iz FBiH u implementaciji projekta učestvuju  Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta. Zahvaljujući učešću u prvoj fazi projekta, SERDA ima 16 osposobljenih mentora i u prethodnom periodu je besplatna mentoring podrška pružena za oko 100 malih i srednjih preduzeća.