Vijesti

Arhiva vijesti

SERDA treneri pružili podršku mentorima u Makedoniji

U okviru druge faze projekta “Uspostavljanje i promocija mentoring usluga u zemljama Zapadnog Balkana”, koji se realizira uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA, SERDA treneri pružili su podršku mentorima u Makedoniji. Šestodnevni “On the Job Training” ( trening na licu mjesta) po metodologiji JICA, realizovan je u šest kompanija u Kumanovu, Velesu, Tetovu i Skopju.

SERDA treneri pružili podršku mentorima u Makedoniji thumb thumb thumb thumb

Obuka makedonskih mentora je provedena kako bi se poboljšale njihove mentorske aktivnosti, a podrazumjevala je zajedničku posjetu trenera i mentora kompaniji i na licu mjesta pružanje konkretnih savjete te ukazivanje na ključne elemente standardizovane mentorske aktivnosti. Novim makedonskim mentorima su data dodatna pojašnjenja o procedurama sprovođenja mentoring usluge i o  značaju podjele usluge na dva dijela, odnosno na dijagnostikovanje i implementaciju, kako se fokusirati na prioritetni problem te pronaći metode kako taj problem prevazići.

SERDA treneri podstakli su makedonske mentore da koriste različite metode  i alate u toku razgovora sa klijentom. Cilj je da OJT treneri olakšaju razgovor sa klijentom i da mentori zaista nauče da koriste postojeće metode i alate za mentorstvo.

Dodatna vrijednost ove aktivnosti je što se OJT treningom podstiče razmjena znanja i iskustva između mentora iz BiH i Makedonije.