Vijesti

Arhiva vijesti

SERDA organizovala edukacije o Javno-privatno parterstvo za javnu nabavku inovacija

U okviru projekta P5 Innobroker, u prostorijama SERDA 01.02.2024. organizovana je edukacija za ugovorne organe, Javno-privatno partnerstvo za javnu nabavu inovacija.

SERDA organizovala edukacije o Javno-privatno parterstvo za javnu nabavku inovacija

Edukacijama se nastojalo predstaviti da su inovacije ključne za ostvarivanje održivog rasta. Novim proizvodima i uslugama povećava se konkurentnost poduzeća i stvaraju se nova radna mjesta.

Stručnjak za javne nabavka Edvin Šarić, istaknuo je da ugovorni organi kupovinom inovativnih rješenja, omogućavaju učinkovitiju isporuku javnih usluga, manju potrošnju energije, imaju niže troškove održavanja te brojne druge prednosti koje proizlaze iz rješenja prilagođenih upravo njihovim potrebama. Istovremeno, nabavkama inovacija nude se prilike inovativnim malim i srednjim preduzećima koji su dovoljno spretni i fleksibilni da udovolje specifičnim potrebama javnih dobavljača.

Edukacijama jačaju se kapaciteti ugovornih organa u Bosni i Hercegovini te potiće na nabavku inovativnih rješenja putem postupaka javnih nabavki. Također, kroz edukaciju ugovorni organi upoznati su procesima dekarbonizacije, što može biti prilika za nabavku inovacija. Preneseni su i primjeri dobre prakse implementirani u EU. 

U narednom periodu organizovat će se edukacija za mala i srednja preduzeća, koje se nastoje ohrabriti da se uključe u javne nabavke inovacija. Cilj projekta Innobroker je okupiti ugovorne organe i inovativne kompanije kako bi se potaknule javne nabavke inovacija. Umjesto kupovanja 'gotovih' rješenja dostupnih na tržištu, Ugovorni organ djeluje kao pionir u lansiranju novih inovativnih rješenja na tržište.