Vijesti

Arhiva vijesti

SERDA na "Danima jabuke" u Goraždu

Predstavnici Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA ucestvovali su 14. oktobra na manifestacij i"Dani jabuke" u Goraždu. Tom prilikom su posjetiocima i ucesnicima manifestacije predstavili kreditne linije u okviru Kreditno-garantnog fonda SERDA, namijenjene za poljoprivredu i poduzetništvo.

U prisustvu brojnih zvanica, gostiju, posjetitelja i gradana Bosanskopodrinjskog kantona (BPK), sedmu privredno-kulturnu manifestaciju „Dani jabuke„ juce je u Goraždu otvorio premijer Federacije Bosne i Herecegovine Mustafa Mujezinovic.

On je kazao da je u historiji Podrinja Goražde bilo poznato kao vocarski kraj i da ova manifestacija koja je sajamskog karaktera polako vraca taj imidž gradu na Drini.

"Drago mi je da je ova manifestacija, polako, ali sigurno razvoju vocarstva na ovom podrucju vratila mjesto koje mu i pripada. Nikad nisam cuo da je neka zemlja svoju ekonomiju razvila iskljucivo na poljoprivrednoj proizvodnji, ali je cinjenica da ekonomski jake države nema bez razvijenog poljoprivrednog sektora. Stoga mi je drago da je ova manifestacija uspjela u svom cilju, a to je vratiti ekonomski ugled ovom dijelu BiH, ciji je centar Goražde", rekao je Mustafa Mujezinovic, te tako "Dane jabuke" progasio otvorenim.

U ime domacina prisutnim posjetiteljima obratili su se nacelnik Opcine Goražde Muhamed Ramovic, ministar privrede BPK-a Mustafa Kurtovic i premijer Kantona Nazif Uruci.

Organizatori sajama, clanovi Udruženja "Dani jabuke" i više su nego zadovoljni odzivom i ucešcem na ovogodišnjem sajmu.

„Imamo više od 70 izlagaca iz BiH, ali i zemalja regiona. Posebno zanimanje za ucešce na "Danima jabuke" iskazali su proizvodaci iz Srbije i Crne Gore. Iako je prvi dan, evidentno je da vlada veliko interesovanje gradana za posjetu trodnevnom sajmu, kazao je Mirasd Hubanic, predsjednik Udruženja „Dani jabuke - Goražde 2010."

Organizatori su se pobrinuli i da posjetiteljima, pored sajmišta koje je smješteno u gradskoj dvorani „Mirsad Huric“, uprilice i prezentaciju tradicionalnog nacina pripreme proizvoda od voca.