Vijesti

Arhiva vijesti

SERDA na ceremoniji proglašenja najboljih mentora u Srbiji

Dodjela priznanja “MENTOR AWARD 2017“ i dvodnevni skup mentora održan je 10. i 11.maja u Beogradu u organizaciji Razvojne agencija Srbije (RAS) uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA, u okviru projekta "Uspostavljanje i promocija mentoring usluga za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike u zemljama Zapadnog Balkana-faza 2. U realizaciji ovog projekta učestvuje i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, kao partner iz Bosne i Hercegovine.

SERDA na ceremoniji proglašenja najboljih mentora u Srbiji thumb thumb thumb

Priznanja  su uručena Ljiljani Marković iz Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd, Bobanu Kostadinoviću iz Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije „RARIS“ i Ivanu Mihajloviću iz Regionalne razvojne agencije Jug.

Najbolje mentore birali su sami mentori među sobom, na osnovu podataka o povećanju prodaje, razvoju i inovativnim postignućima u preduzećima koje su obučavali. Glavni cilj cijelog događaja bila je I razmjena iskustava sa terena i iznalaženje novih načina za unapređenje pomoći preduzećima. Priznanja  su osmišljena od strane konsultanata iz Japana i obuhvataju učešće svih mentora iz Srbije koji su radili direktno sa preduzećima.

Priznanja su uručili Hideo Kobajaši (JICA Balkan Office), Katarina Obradović Jovanović (pomoćnik ministra u Ministarstvu privrede Republike Srbije),  Ana Žegarac (direktorka Sektora za planiranje i razvoj Razvojne agencije Srbije), JICA konsultaniti iz Japana: Takaši Kimura, Masaši Takano; Danijela Čabarkapa (izvršna direktorka Japanske poslovne alijanse u Srbiji).

Tokom prve faze projekta, oko 2.000 korisnika u Srbiji izrazilo je zadovoljstvo uslugom mentoringa i ocijenilo da im je ta usluga pomogla da sagledaju aktuelno poslovanje svojih firmi, istraže trenutne probleme i smetnje za napredovanje, definišu potencijale za rast i kreiraju strategiju za dalji razvoj. Trenutno je novim korisnicima za Fazu 2 na raspolaganju više od 50 akreditovanih mentora, koji će se susresti sa novim izazovima, ali zahvaljujući čijem znanju i iskustvu će mnoge kompanije poboljšati svoje poslovanje.