Vijesti

Arhiva vijesti

SERDA mapirala potencijale za razvoj slow food turizma u Kantonu Sarajevo

U okviru projekta „Društveno odgovorni slow food turizam u Dunavskoj regiji – SReST“, Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA uspješno je realizovala aktivnosti mapiranja potencijala za razvoj slow food turizma na području Kantona Sarajevo, s posebnim fokusom na planinu Bjelašnicu i Nišićku visoravan.

SERDA mapirala potencijale za razvoj slow food turizma u Kantonu Sarajevo thumb thumb thumb thumb thumb thumb thumb thumb

Mapiranje je provedeno kroz intenzivan terenski i analitički rad, u saradnji s udruženjem Alterural, a rezultiralo je sljedećim:

• Obavljeno je 45 intervjua s lokalnim proizvođačima, ugostiteljima, predstavnicima institucija, turističkim radnicima i drugim relevantnim lokalnim akterima,

• Identifikovano je 13 autentičnih lokalnih proizvoda koji nose potencijal za uključivanje u slow food ponudu – među njima Bjelašnički sir, Đulbešećer sok od ruže, heljda, ašura, keške, razni džemovi i fermentirani sokovi,

• Prepoznato je 19 potencijalnih turističkih proizvoda koji se mogu integrisati u koncept slow food turizma,

• Evidentirana su ukupno 72 ključna stakeholdera – uključujući javne ustanove, lokalne zajednice, obrazovne i stručne institucije, zadruge, nevladine organizacije, male proizvođače i pružaoce turističko-ugostiteljskih usluga.

Terenski rad obuhvatio je brojne lokalitete na području Bjelašnice i Nišićke visoravni, uključujući sela poput Umoljana, Lukavca, Sinanovića, Kamenice, Bijambara i drugih.

Rezultati su pokazali da su Bjelašnica i Nišićka visoravan područja s izuzetno bogatim potencijalima za razvoj održivog, lokalno ukorijenjenog turizma koji se oslanja na bioraznolikost, tradiciju i autentično kulinarsko naslijeđe.

Mapiranje je ujedno poslužilo kao temelj za definisanje prijedloga pilot aktivnosti „Mladi kuhari sa invaliditetom u slow food turizmu“, u okviru koje je planirana izrada kurikuluma, organizacija edukacije i praktične obuke osoba sa invaliditetom za pripremu slow food proizvoda, te njihovo povezivanje s tržištem rada i poslodavcima.

Svi nalazi i preporuke objedinjeni su u dokumentu „Mapiranje potencijala za razvoj slow food turizma u Kantonu Sarajevo“, koji predstavlja važan doprinos daljoj implementaciji projekta i razvoju lokalnih inicijativa u oblasti slow food turizma.

Kroz projekat SReST, SERDA nastavlja da podržava jačanje lokalnih zajednica i inkluzivne modele razvoja, s naglaskom na valorizaciju domaćih proizvoda, znanja i vještina u kontekstu održivog turizma i ruralnog napretka.