Vijesti

Arhiva vijesti

SERDA i Općina Hadžići: Potpisan Protokol o realizaciji edukativnih aktivnosti

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović i direktor SERDA-e Ševkija Okerić potpisali su danas (03.05.2006.) Protokol o realizaciji edukativnih aktivnosti u okviru projekta Poslovni inkubator SERDA-e.
Sa željom da afirmiraju znanje i sposobnost vlastitih kadrova, te da postanu lideri savremenog upravljanja poslova kroz informatičku pismenost i znanje stranih jezika, Općina Hadžići je prepoznala SERDA-u kao partnera na putu za ostvarenje navedenih ciljeva. Potpisivanjem ovog protokola potvrđena je i opredijeljenost ove općine za uključivanje u europske integracije i međunarodne asocijacije na osnovu prihvaćanja i preuzimanja svjetskih standarda u svim segmentima rada i djelovanja, a naročito u oblasti informatičke pismenosti.
Protokolom je u okviru programa ECDL predviđena edukacija 30 službenika u ovoj i još 30 službenika u narednoj godini, dok će kurs engleskog jezika pohađati 15 općinskih službenika.
Podsjećamo, ECDL program je projekt Europskog udruženja profesionalnih informatičkih društava (CEPIS - Council of European Professional Informatics Societies) i od strane Europske unije je preferirani program certificiranja informatičke pismenosti. ECDL diploma je međunarodno priznata norma informatičke pismenosti i uključuje osposobljavanje i provjeru znanja poznavanja rada na računaru. Glavni cilj ECDL programa je poboljšanje stepena osnovnog znanja o informacijskim tehnologijama (IT), podizanje stepena osnovne osposobljenosti korištenja PC-a i uobičajenih računarskih aplikacija.