Vijesti

Arhiva vijesti

SERDA dobitnica prestižne EURADA nagrade za najbolju evropsku praksu u regionalnom razvoju

Na ovogodišnjem AGORADA događaju Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji SERDA dodijeljena je prestižna EURADA nagrada za najbolju europsku praksu za projekat Model povećanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo u funkciji povećanja broja korisnika (omasovljenje)“(Model EE).  

 SERDA dobitnica prestižne EURADA nagrade za najbolju evropsku praksu u regionalnom razvoju thumb thumb

U velikoj konkurenciji projekata regionalnih agencija iz EU, projekt Model EE je nagrađen kao primjer dobre prakse u kategorijama teritorijalne inovacije i strateško planiranje te prilagodba i ublažavanje posljedica klimatskih promjena i zagađenja gradova. Pored SERDA-e na ovogodišnjoj ceremoniji nagrađeni su projekat Agencije za razvoj zadarske županije Zadra Nova i projekat razvojne agencije Sodena iz Španije.

EURADA nagrade odaju priznanje najboljim inovativnim praksama u regionalnom razvoju. Ove nagrade se dodjeljuju godišnje od 2015. godine i od tada su predstavljeni i nagrađeni mnogi projekti, prijedlozi i alati. Cilj EURADA nagrada je da se identifikuju nove razvojne prakse koje su uvele razvojne agencije i da se prikažu za dobrobit svih evropskih praktičara regionalnog razvoja.

Članovi EURADA žirija za dodjelu nagrada, su bili predstavnici iz Evropskog komiteta regiona (CoR), Evropske komisije Zajednički istraživački centar (JRC) i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). 

Tokom događaja koji je održan u Briselu 4. i 5. juna, a kojoj su prisustvovali predstavnici više od 60 evropskih razvojnih agencija, predstavljeni su projekti i programi SERDA usmjereni na razvoj Sarajevske makroregije.  

Agencija SERDA je za Kanton Sarajevo kao svog osnivača, kreirala, instrumentalizirala i implementirala stratešku inicijativu Projekat Model EE koji ima za cilj pružiti sistemsku podršku građanima Kantona Sarajevo u utopljavanju stambenih objekata, smanjenju energije za zagrijanje stambenih zgrada i smanjenju potrošnje čvrstih goriva što rezultira poboljšanjem kvaliteta zraka. Projekat je uz pomoć stručnih radnih tijela u potpunosti stavljen u funkciju.  Ova lokalna inicijativa generiše uključenost svih ključnih aktera za energijsku efikasnost u zgradarstvu u Kantonu Sarajevo, finansira se udruženim sredstvima Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo i sarajevskih općina. Značaj projekta prepozanli su i građani Kantona Sarajevo, a Vlada Kantona Sarajevo je ovaj projekat uvrstila u Strategiju razvoja Kantona Sarajevo 2021.- 2027.

Ovo priznanje predstavlja izuzetan uspjeh za Kanton Sarajevo i SERDA-u, kojim se promovišu kapaciteti Kantona Sarajevo za kreiranje inovativnih inicijativa. EURADA nagrada je prilika za povezivanje i saradnju sa europskim institucijama, ali i podstrek za nastavak implementacije projektnih aktivnosti.

EURADA priznanje predstavlja izuzetan uspjeh za Kanton Sarajevo i agenciju SERDA kao i priliku za promociju Kantona Sarajevo kao kapaciteta za kreiranje dobrih inicijativa te prilika za povezivanje i saradnju sa europskim institucijama. Tokom dvodnevnog programa predstavnici različitih organizacija razmijenili su tom prilikom iskustva i prakse u oblasti podrške ekonomskom razvoju.