Vijesti

Arhiva vijesti

Savjetovanje: “Putni pravac Mesići-Prača-Istočno Sarajevo-Sarajevo”

Cilj Savjetovanja o temi “Putni pravac Mesići-Prača-Istočno Sarajevo-Sarajevo” održanog u utorak (09.05.2006.) u Sarajevu u organizaciji SERDA-e i Instituta za društvene i ekonomske studije (IDES) Bijeljina je uticanje na svijest javnosti i nadležnih institucija, kako bi se aktivnosti u vezi sa realizacijom ovog putnog pravca intenzivirale.
U radu Savjetovanja učestvovali su prof.dr Ljubiša Kuzović, prof.dr Vlasta Žuljić,prof.dr Fadila Kiso, prof.dr Mehmed Bublin, Mr Branislav Bijelić, te gosp. Adem Zolj i Hajrudin Omerbegović.
Zaključci Savjetovanja su:
  1. Izraditi publikaciju u kojoj će se nalaziti svi referati, diskusije i zaključci Savjetovanja
  2. Napraviti reviziju prijeratne dokumentacije, te na osnovu njihove analize i ocjene donijeti stav u vezi sa izradom dokumentacije koja nedostaje s ciljem kompletiranja neophodne dokumentacije za dovršavanje izgradnje ovog puta
  3. Neophodno je da nadležna ministarstva preuzmu odgovornost za realizaciju ovog projekta. Potrebno je da radna grupa zakaže sastanke sa nadležnim ministrima koji bi u planovima za narednu godinu trebali osigurati potrebna sredstva za finansiranje prioritetnih aktivnosti.
Dovršenje putnog pravca Mesići-Prača-Istočno Sarajevo-Sarajevo od izuzetnog je značaja za razvoj gornjeg Podrinja, Sarajevske makroregije, ali i Bosne i Hercegovine u cjelini.